Yunanistan, Ege Denizi'nde gerginliği tırmandıran faaliyetlere devam ediyor

Yunanistan'ın istikşafi görüşmelerin başladığı 25 Ocak tarihinden bu yana Ege Denizi'nde gerginliği tırmandırmaya yönelik tatbikatlara ve faaliyetlere devam ettiği bildirildi.

GÜNDEM 21.02.2021, 21:01 22.02.2021, 18:06
Yunanistan, Ege Denizi'nde gerginliği tırmandıran faaliyetlere devam ediyor

TCG Çeşme araştırma gemisi, Ege Denizi'nin kuzey bölgesindeki uluslararası sularda bulunan hidrografik alandaki teknik ve bilimsel araştırmalarına başladı.

Çeşme gemisinin faaliyetleri, Yunanistan tarafından 'ilişkilerin normalleşmesini zora sokan bir hareket' olarak tanımlandı.

Bu durum üzerine değerlendirmesi sorulan Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, bahse konu araştırma gemisinin, yıllık planlı çalışmalar programı çerçevesinde 2 Mart tarihine kadar Ege Denizi'nin kuzeyinde teknik ve bilimsel araştırmalar gerçekleştireceğini kaydederek, deniz tabanının dahil olmadığı çalışmaların, 1976 Bern Mutabakatı'na bütünüyle uygun olarak yapıldığına işaret etti.

MSB kaynakları, Kasım-Aralık 2020 döneminde Midilli Adası batısı ve kuzeyinde, Ahikerya ve Sakız adaları kuzeyinde uluslararası suları da kapsayan deniz bölgesinde Yunan Deniz Kuvvetleri'ne bağlı HS Naftilos araştırma gemisinin de paralel faaliyetler gerçekleştirdiğini belirtti.

Yunanistan rahat durmuyor

İki ülke arasındaki istikşafi görüşmelerin başladığı 25 Ocak tarihinden sonraki dönemde Yunanistan'ın 'AEGAEO' adlı araştırma gemisi tarafından Mora Yarımadası ve Girit arasındaki uluslararası suları da içeren deniz bölgesinde su altı faaliyetleri gerçekleştirildiğine işaret eden kaynaklar, "An itibarıyla Yunanistan, 18 Şubat 2021 tarihli NAVTEX ilanı ile Girit kuzeyinde başlattığı ve ne zaman son bulacağı belli olmayan su altı faaliyetlerine devam etmektedir." açıklamasını gerçekleştirdi.

TCG Çeşme'nin çalışmalarının, karşılıklı anlaşmalara ve uluslararası hukuka tamamıyla uygun olarak gerçekleşen teknik ve bilimsel çalışmalar olduğunu dile getiren kaynaklar, şu ifadeleri kullandı:

"Yunanistan'ın, gergin bir ortam yaratacak olan eylemlerde bulunduğumuza yönelik açıklamaları gerçek dışıdır. İki ülke arasında istikşafi görüşmelerin devam ettiği bu dönemde, Yunanistan'ın uluslararası toplumun aleni bir biçimde yanıltılmak maksadıyla gerçekleştirdiği aşikar olan bu açıklamalar, hayretle ve esefle izlenmektedir. Söz konusu açıklamalar, Yunanistan'ın, problemleri diyalog ve görüşme yolu ile çözülmesini istemeyen, uzlaşmaz ve gergin tavrının net bir göstergesidir."

"Provokatif eylemler"

Yunanistan'ın istikşafi görüşmelerin başladığı 25 Ocak tarihinden bu yana İskiri Adası kuzeybatısında bulunan uluslararası suları da kapsayan bölgede 20 gemi ve çok sayıda hava aracı ile Şimşek-21 Tatbikatı'nı yaptığını aktaran MSB kaynakları, 10-17 Şubat tarihleri arasındaki denizaltı çalışmalarına dair yayımladığı denizaltı ilanlarında gayri askeri statüdeki Ahikerya, Bozbaba, İspara, Limni, Midilli, Sakız, Semadirek ve Sisam adalarının kara sularını kapsayan sahaları ilan ettiğini de anımsattı.  

Yunanistan'ın, istikşafi görüşmeler döneminde dahi süren provokatif eylemlerine karşı Türkiye, problemlerin iyi komşuluk ilişkilerine dayalı, karşılıklı görüşme ve diyalog yoluyla, samimi ve ciddi bir yaklaşımla, adil ve hakkaniyetli, sürdürülebilir ve kalıcı bir çözüme kavuşturulmasına yönelik kararlı, sabırlı ve soğukkanlı tutumunu korumaktadır. En başından beri sürdürdüğümüz bu yapıcı tutumumuza karşı Yunanistan'dan beklentimiz, gerginliği tırmandırıcı söylem ve eylemlerinden, uzlaşmaz tutumundan vazgeçerek, samimi bir yaklaşımla problemlerin görüşme ve diyalog yolu ile çözümüne çaba sarf etmesidir."

Yorumlar (0)