Yunanistan'dan Çavuşoğlu'na skandal yanıt!

Yunanistan, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Batı Trakya Türk Azınlığı yüzyıllardır Türk’tü, Türk kalacak" ifadelerine skandal bir yanıt verdi. 

GÜNDEM 18.02.2020, 17:20 18.02.2020, 17:21
Yunanistan'dan Çavuşoğlu'na skandal yanıt!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'un Batı Trakya Türklerini "Yunan Müslüman Azınlık" olarak nitelendirmesine tepki göstererek, "Demokrasinin beşiği olduğu söylenen bir ülkenin cumhurbaşkanı yine Müslüman Türk azınlığa, Yunan Müslüman azınlık demiş. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin onca kararına rağmen! Siz ne derseniz deyin, Batı Trakya Türk Azınlığı yüzyıllardır Türk’tü, Türk kalacak!" ifadelerini kullanmıştı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Çavuşoğlu'nun ifadelerine ilişkin skandal bir açıklamada bulundu. 

Açıklamada, "Demokrasinin beşiği olan ve aynı zamanda AB demokratik ülkesi olan Yunanistan'da eşitlik haklarından faydalanan tek bir azınlık vardır. O Müslüman azınlıktır. Bunu anlamak için Lozan'ı okumak kâfi." denildi. 

Ne olmuştu?

14 Mart 2020 tarihinde görevi sona erecek olan Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, 16 Şubat'ta Batı Trakya'ya ziyaretinde yaptığı konuşmada azınlıklar konusuna temas ederek, Lozan Antlaşmasına göre, Batı Trakya Türklerinin sadece dini bir azınlık, İstanbul Ortodoks Rumların ise milli bir azınlık olduğunu ileri sürmüştü.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, konuşmasında, İstanbul Rum azınlığından "Yunan azınlık" olarak söz ederken, Türk azınlıkla ilgili ise "Yunan Müslüman Azınlık" tanımını kullanmıştı.
 

Yorumlar (0)