Yunanistan'dan 29 Ekim'de Navtex provokasyonu

Hem teknik hem de istikşafi görüşmeler öncesi Yunanistan'dan 29 Ekim provokasyonu geldi.

GÜNDEM 08.10.2020, 17:00 08.10.2020, 17:16
Yunanistan'dan 29 Ekim'de Navtex provokasyonu

Türkiye uluslararası hukuktan doğan haklarına rağmen tansiyonu düşürmek için Doğu Akdeniz'deki hareketliliği azaltarak istikşafi görüşmelere zemin hazırlamaya çalışırken, Yunanistan provokatif hamlelerine devam ediyor.

Türkiye, Ekim ayının ilk haftasında "atış eğitimlerini" gerekçe göstererek yetkisiz olduğu bölgede korsan Navtex yayımlayan Yunanistan'a karşılık vermiş ve Yunanistan'a ait istasyonun söz konusu koordinatlarda Navtex yayımlama yetkisinin bulunmadığını belirterek Antalya Navtex İstasyonu üzerinden yeni Navtex yayımlamıştı.

Yunanistan bu kez de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı da içine alan bir süre belirleyerek Ege Denizi'nde atış eğitimleri yapılacağına dair Navtex yayımladı.

NATO Karargahı'nda Türk ve Yunan askeri heyetleri arasındaki teknik toplantı öncesi yapılan bu hamle, Yunanistan'ın provokatif adımlarını sürdüreceğinin de kanıtı oldu.

Sadece teknik toplantı değil, aynı zamanda istikşafi görüşmeler için de hazırlıkların yapıldığı bugünlerde gelen provokatif hamleye Türkiye'nin acil yanıt vermesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da öğle saatlerinde yaptığı açıklamada, Yunan mevkidaşı ile yaptığı görüşmede "istikşafi görüşmelerin yapılması konusunda mutabık kaldıklarını" bildirmişti.

mevlüt çavuşoğlu yunan dışişleri bakanı

Türkiye'nin, sorunların uluslararası hukuk, iyi niyet ve iyi komşuluk temelinde çözülmesi için yoğun çaba gösterdiğini belirten güvenlik kaynakları, Yunanistan’ın daha önce üzerinde mutabık kalınmış bir ilkeyi kasten ihlal etmesinin gerçek niyetini tekrar ortaya koyduğunu kaydetti.

Yorumlar (0)