Yunanistan'a "Müslüman Yunan Azınlık" tepkisi büyüyor!

Türkiye'den Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'un Batı Trakya Türklerini "Yunan Müslüman Azınlık" olarak nitelendirmesine tepki geldi. 

GÜNDEM 18.02.2020, 10:52 18.02.2020, 10:57
Yunanistan'a "Müslüman Yunan Azınlık" tepkisi büyüyor!

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, 16 Şubat'ta Batı Trakya'ya ziyaretinde yaptığı konuşmada, Batı Trakya Türklerini "Yunan Müslüman Azınlık" olarak nitelendirdi. 

Bunun üzerine Türkiye'den Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'a sert tepki geldi. 

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos'un, Batı Trakya'yı ziyaretinde Müslüman Türk Azınlığa 'Müslüman Yunan Azınlık' demesi son derece yanlıştır. Müslüman Türk Azınlığın kimliğini inkâr etmek kınanacak bir davranıştır." ifadelerini kullandı.

"Irkçı bir yaklaşımdır"

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'un demokratik değerlere saygılı davranarak Müslüman Türk Azınlığa doğru şekilde hitap etmesi gerektiğini kaydeden Çelik, Avrupa Birliği (AB) üyesi bir ülkede siyasilerin Müslüman Türklerin kimliğine karşı sistematik saldırılar içinde olmasının kabul edilemez olduğuna dikkat çekti.

Çelik, Batı Trakya'da "Müslüman Türk Azınlık" tanımının tarihî bir gerçek olduğunu kaydederek, "Kimse bu gerçeği değiştiremez. Müslüman Türk Azınlığa, 'Müslüman Yunan Azınlık' denmesi ırkçı bir yaklaşımdır. Batı Trakya Türk Toplumuyla ilgili tarihi gerçekleri değiştirmeye çalışanlar hiçbir sonuç elde edemezler. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin, Yunanistan'ı mahkûm eden aksi yönde kararlarına rağmen bu ırkçı yaklaşımların devam etmesi üzüntü vericidir." açıklamasını yaptı. 

"Batı Trakya Türk toplumunun kimliği tarihi gerçeklerle sabittir"

Tarihi gerçeklere uygun ve demokratik değerlere saygılı davranılması için çağrıda bulunan Çelik, "Batı Trakya Türk toplumunu 'tehdit' ve 'tehlike' gibi göstermeye çalışanlar kendi demokrasilerine zarar veriyorlar. Batı Trakya Türk toplumunun kimliği tarihi gerçeklerle sabittir. Batı Trakya Türk toplumu, Yunanistan demokrasisi için güçlü bir zenginliktir. Aksi yöndeki yaklaşımlar çirkin bir ırkçılık örneğidir." değerlendirmesinde bulundu. 

Çavuşoğlu: Batı Trakya Türk Azınlığı yüzyıllardır Türk’tü, Türk kalacak!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuya ilişkin yaptığı paylaşımda, "Demokrasinin beşiği olduğu söylenen bir ülkenin cumhurbaşkanı yine Müslüman Türk azınlığa, Yunan Müslüman azınlık demiş. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin onca kararına rağmen! Siz ne derseniz deyin, Batı Trakya Türk Azınlığı yüzyıllardır Türk’tü, Türk kalacak!" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

14 Mart 2020 tarihinde görevi sona erecek olan Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, 16 Şubat'ta Batı Trakya'ya ziyaretinde yaptığı konuşmada azınlıklar konusuna temas ederek, Lozan Antlaşmasına göre, Batı Trakya Türklerinin sadece dini bir azınlık, İstanbul Ortodoks Rumların ise milli bir azınlık olduğunu ileri sürmüştü.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, konuşmasında, İstanbul Rum azınlığından "Yunan azınlık" olarak söz ederken, Türk azınlıkla ilgili ise "Yunan Müslüman Azınlık" tanımını kullanmıştı.

Süreç

Yunanistan, "Türk Azınlık" ifadesinin Lozan Barış Antlaşmasında yer almadığını iddia ederek, azınlığın etnik kimliğini tanımlama hakkını reddediyor.

1950’li yıllara kadar azınlık okulları ve derneklerin isimlerinde "Türk" deyimi kullanılması için genelge yayımlayan Yunanistan, 1970'lerde siyasi sebeplerle bu politikasını değiştirmiş ve Türk yerine Müslüman kelimesinin kullanılmasını zorunlu tutmuştu. Bu kapsamda, Gümülcine ve İskeçe'de isimlerinde Türk kelimesi bulunan dernekler mahkeme kararıyla kapatılmıştı.

AİHM'nin (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) Yunanistan'ı mahkûm eden aksi yönde kararlarına rağmen, isimlerinde "Türk" kelimesi bulunan derneklerin faaliyetine ve yeni derneklerin kurulmasına Yunan makamları tarafından müsaade edilmiyor.

Yorumlar (0)