Yunan Dimokratia gazetesine soruşturma!

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, Yunan gazetesi Dimokratia hakkında suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet Başsavcılığı ise Yunan Dimokratia gazetesi hakkında soruşturma başlattı.

GÜNDEM 21.09.2020, 12:52
Yunan Dimokratia gazetesine soruşturma!

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu dilekçesini verdi. Dilekçede, Dimokratia gazetesinin sahibi Manolis Kotakis, Dimokratia gazetesinin Yazı İşleri Müdürleri Andreas Kapsampelis ve Yorgos Giatroudakis ile Dimokratia gazetesinin Yayın Yönetmeni Dimitris Rizoulis'in isimleri "şüpheli" sıfatıyla anıldı.

Dilekçede, 18 Eylül 2020 tarihli Dimokratia gazetesinin manşetinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafının kullanılarak Türkçe ve İngilizce olarak hakaret ifadelerine yer verildiği ve haberde de hakaretler bulunduğu kaydedildi.

Dilekçede, yurt dışında işlenen Cumhurbaşkanına hakaret suçlarında Türk adli makamlarının yetkili ve görevli olduğunun altı çizilerek, ceza kanunlarının yer bakımından uygulanmasında, "mülkilik ilkesi"nin esas olmakla birlikte "mağdura göre şahsilik ilkesi"nin de bazı hallerde uygulama alanı bulunduğu, devletin yurt dışında işlenen ve vatandaşlarına yönelik suçları kovuşturma yetkisinin "mağdura göre şahsilik ilkesi" olarak adlandırıldığı ifade edildi.

Dilekçede, "TCK'nın (Türk Ceza Kanunu) 299. maddesinde düzenlenen 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçu hakkında Türk adli makamlarınca soruşturma ve kovuşturma açılabilmesi için suçun Türkiye'de işlenmesine ve failin Türkiye'de bulunmasına gerek olmadığı ya da Adalet Bakanının talebi aranmadığı" hatırlatılarak, fail hakkında herhangi bir koşula bağlı olmaksızın doğrudan doğruya soruşturma açılmasının hukuken mümkün olduğu vurgulandı.

Dilekçede şöyle denildi:

Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı!

Diğer taraftan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a küfür edilen manşeti sebebiyle Yunanistan gazetesi Dimokratia yetkilileri hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan soruşturma açtı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik hakaret ihtiva eden manşet ve haber içeriği sebebiyle Dimokratia gazetesinin yetkilileri hakkında TCK'nın (Türk Ceza Kanunu) 12, 13 ve 299. maddeleri gereğince "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan soruşturma başlatılması kararını aldı.

Yorumlar (0)