Yunan basını, Ege adalarıyla ilgili NATO belgelerini yayımladı

Yunanistan’ın Ege adalarını hukuksuz bir şekilde silahlandırmayı sürdürdüğü süreçte, Yunan basını tarafından dikkat çekici bir haber paylaşıldı. Ege adalarıyla ilgili NATO’nun gizli belgelerini yayımlayan To Vima gazetesi, önemli ifadelere yer verdi. 

GÜNDEM 27.06.2022, 12:29 27.06.2022, 12:31
Yunan basını, Ege adalarıyla ilgili NATO belgelerini yayımladı

To Vima gazetesinde yer alan makalede, Ege adalarıyla ilgili üç önemli NATO belgesi paylaşıldı. NATO belgelerinde Türkiye’nin Ege adaları konusundaki haklılığı bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu. “NATO’nun Ege adalarıyla ilgili gizli belgeleri” başlığı ile yayımlanan haberde, Yunanistan’ın NATO bünyesinde iyi bir sicile sahip olmadığı kaydedildi. 

3 önemli mektup paylaşıldı

Yayımlanan haberde NATO belgeleri olarak; 1957 yılında dönemin NATO Genel Sekreteri Hastings Ismay, 1980 yılında dönemin NATO Genel Sekreteri Joseph Luns ve 2006 yılında Avrupa’nın ABD Kuvvetleri Komutanı Orgeneral James Jones’un Ege adalarıyla ilgili mektupları paylaşıldı. Yazılan mektupların ise NATO daimi temsilciklerine, Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargâhı’na ve ABD Avrupa Komutanı Bernard Rogers’a gönderildiği belirtildi.  


Hastings Ismay, Paris Barış Anlaşması’na vurgu yaptı

Leros Adası hakkında o dönem bir mektup kaleme alan Hastings Ismay’in, Yunanistan tarafından mühimmat stoklamak için adada yapılması planlanan tesislerin bölgede büyük bir krize yol açabileceği uyarısında bulunduğu ortaya çıktı. Gazetede yer alan makalede, Ismay’in durumdan büyük rahatsızlık duyduğu ve adaların silahsızlandırılmasını sağlayan 1947 Paris Barış Anlaşması’na dikkat çektiği belirtildi. 

Joseph Lung’un uyarıda bulunduğu ortaya çıktı

Joseph Luns’un ortaya çıkan mektubunda ise Limni Adası ele alındı. Mektubunda, adada askeri faaliyetler bulunduğunu ifade eden Lung’un, ittifak ülkeler arasında sağlanan anlaşmalara uyulması gerektiğine vurgu yaparak, gerginliği artıracak girişimlerden uzak durulması yönünde uyarılarda bulunduğu görüldü. 

Ege adalarının silahlandırılamayacağını kanıtlayan belgeler

Gazete tarafından yayımlanan James Jones’un mektubunda ise Ege adalarının silahlandırılmasına ilişkin önemli ifadeler dikkat çekti. Yazdığı mektupta Ege adalarının silahlandırılmaması gerektiğinin altını çizen Jones’un, askeri tatbikatların da yapılamayacağına ilişkin uyarılarda bulunduğu görüldü. Jones aynı zamanda Limni Adası’nda askeri altyapı oluşturulmasına yönelik NATO tarafından herhangi bir finansman sağlanamayacağını belirterek, adada bulunan Yunan kuvvetlerinin NATO tatbikatlarında yer alamayacağını vurguladı.

Türkiye, geçen sene Yunanistan’ı Birleşmiş Milletler’e şikâyet etmişti

Uzun süredir Paris ve Lozan gibi tarihi anlaşmaların aksine Ege adalarını silahlandırmaya devam eden Yunanistan’ın bu girişimlerinin, ortaya çıkan üç önemli belge ile bir kez daha hukuksuz olduğu belgelenmiş oldu. Durumdan rahatsız olan Türkiye ise geçen sene Birleşmiş Milletler’e bir mektup göndererek Yunanistan’ın bölgedeki faaliyetlerini şikâyet etmişti. 

Yorumlar (0)