Yüksek Askeri Şura (YAŞ) yarın toplanıyor: 32 yıl sonra bir ilk yaşanabilir!

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan koordinasyonunda yarın bir araya gelecek. Toplantıda albayların terfileri, görev sürelerinin uzatılması ya da emekliye ayırma işlemlerinin dışında generallerin terfi ve atama dosyaları değerlendirilecek. Görev süresinin uzatılması durumunda Orgeneral Güler, 1990 yılından bu yana 4 yıldan fazla Genelkurmay Başkanlığı görevinde bulunan ilk isim olacak.

GÜNDEM 03.08.2022, 15:28 25.08.2022, 14:29
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) yarın toplanıyor: 32 yıl sonra bir ilk yaşanabilir!

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) yarın bir araya gelecek. 

Albayların, generallerin dosyaları ele alınacak

Albayların terfileri, görev sürelerinin uzatılması ya da emekliye ayırmalarının dışında generallerin atama ve terfi dosyaları değerlendirilecek. Resmi Gazete'de 13 Temmuz'da yayımlanarak yürürlüğe giren Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Genelkurmay Başkanlığı görev süresine yönelik düzenlemeye gidildi. Düzenleme kapsamında, Genelkurmay Başkanının yaş haddi, Cumhurbaşkanı onayı ile 1’er yıllık arayla 72 yaşına kadar uzatılabilecek. Görev süresinin uzatılması durumunda Orgeneral Güler, 1990'dan bu yana 4 yılı aşkın bir süre Genelkurmay Başkanlığı görevinde bulunan ilk isim olacak.

Bakan Özer ve Nebati, ilk kez toplantıya katılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki toplantıya, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Şura üyeleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz de katılacak.

Milli Eğitim Bakanı Özer ve Hazine ve Maliye Bakanı Nebati ile geçen sene Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Orgeneral Avsever ilk kez Şura'da yer alacak.

Şura toplantısından önce Cumhurbaşkanı Erdoğan koordinasyonundaki YAŞ üyeleri, Anıtkabir'e ziyaret düzenleyecek.

YAŞ çalışmalarının 1 gün içinde tamamlanması beklenirken Şura'da çıkacak kararlar Erdoğan'ın onayından sonra uygulamaya konulacak.

32 sene sonra bir ilk yaşanabilir

Yüksek Askeri Şurada değerlendirilecek konular arasında amiral ve generallerin terfi ve atama dosyaları da bulunuyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, bu yıl hem görev süresini hem de hem yaş haddini dolduruyor. Ancak Resmi Gazete'de 13 Temmuz'da yayımlanarak yürürlüğe giren Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Genelkurmay Başkanlığı görev süresine yönelik düzenlemeye gidildi. Düzenlemey kapsamında Genelkurmay Başkanının yaş haddi, Cumhurbaşkanı onayı ile 1’er yıllık süreyle 72 yaşına kadar uzatılabilecek. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla Orgeneral Yaşar Güler'in görev süresinin uzatılması bekleniyor. Görev süresinin uzatılması durumunda Orgeneral Güler, 1990'dan bu yana 4 yıldan fazla Genelkurmay Başkanlığı görevinde bulunan ilk isim olacak.

Geçen sene görev süreleri bir yıl uzatılan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal’ın durumları da Şura'da görüşülecek. Görev sürelerinin uzatılması halinde Orgeneral Küçükakyüz Hava Kuvvetlerinde, Oramiral Özbal ise Deniz Kuvvetlerinde, 4 yıldan daha çok kuvvet komutanlığı yapan 3’üncü isimler olacak.

Bazı korgenerallerin terfileri de Şura toplantısında değerlendirilecek.

Kara Kuvvetleri Komutanlığında 3. Ordu Komutanı Korgeneral Yavuz Türkgenci, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Korgeneral Sinan Yayla, 1. Ordu Komutanı Korgeneral Kemal Yeni ile Milli Savunma Bakanlığı Savunma ve Güvenlik Genel Müdürü Korgeneral İrfan Özsert; Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral İsmail Güneykaya, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ile Hava Kuvvetleri Değerlendirme ve Denetleme Başkanı Korgeneral Mehmet Özlü bir üst rütbe için terfi bekliyor.

Yorumlar (0)