YSK'dan "Suriyeli seçmen" iddialarına yanıt

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muharrem Akkaya, "466 bin Suriyeli göçmen, seçmen kütüğü listesine alındı." şeklindeki iddialara yanıt verdi. Seçmen kütüğü listesinin oluşturulma şeklini anlatan Akkaya, iddiaları kesin bir dille yalanladı.

GÜNDEM 02.12.2022, 19:32 Hakan Öksüz
YSK'dan "Suriyeli seçmen" iddialarına yanıt

Suriyeli 466 bin göçmenin seçmen listesinde olduğu ve 2023 yılındaki seçimlerde oy kullanacaklarına dair iddialara Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muharrem Akkaya'dan yanıt geldi. Seçmen kütüğünde 466 bin Suriyeli göçmenin yer aldığına ilişkin bir rapor hazırlamadıklarını kaydeden Akkaya, chat line for women, "Doğum yerlerine göre kategorilendirme yaptığımız bir çalışmamız yok." ifadelerini kullandı.

"Adres kayıt sistemindeki veriler, seçim dönemlerinde güncelleniyor"

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü adres kayıt sisteminde yer alan verilerin seçim dönemlerinde güncellendiğini söyleyen Akkaya, "Söz konusu güncellenmiş listeler, seçime katılma hakkı bulunan siyasi partilere de dağıtılıyor. Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'un 47'nci maddesi, bunu zorunlu kılıyor." dedi.

Seçmen kütükleri nasıl oluşturuluyor?

Her seçim döneminde seçmen kütüklerinin de güncellendiğini yineleyen YSK Başkanı Muharrem Akkaya, "Toplanan bilgilerle güncellenen listeler, Sandık Bölgesi Askı Listesi' ne dönüştürülüyor. Yapılan itirazlar inceleniyor ve nihayetinde seçmen kütüğü listesinin son hali ortaya çıkıyor. Sistem şimdiye kadar bu şekilde işledi. Söz konusu haberlerde öne sürüldüğü şekilde bir rapor hazırlamadık." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)