YSK'dan Baro üyeleri için “gözlemci” kararı

Yüksek Seçim Kurulu, Mardin ve Batman Baro Başkanlıkları tarafından gerçekleştirilen başvuru üzerine, baro üyeleri ve başkanlarının, sandık başında "gözlemci" olarak bulunamayacaklarını, fakat bir seçmen olarak oyların dökümü ve sayımını takip edebilecekleri yönünde karar aldı.

GÜNDEM 13.05.2023, 10:57 14.05.2023, 10:04
YSK'dan Baro üyeleri için “gözlemci” kararı

Batman ve Mardin Baro Başkanlıkları, 14 Mayıs günü gerçekleştirilecek seçimlerde, baro başkan ve üyelerinin, oy verilecek okul ve sandık bölgelerinde "gözlemci" şeklinde yer alması istemiyle YSK'ya gitti.

Oy sayımı ve dökümünü takip edebilecekler

İki kentten gelen başvuruyu inceleyen Kurul'un kararında, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'da, sandık başında gözlemci olacak kişilerin belirlendiğini, bunlar içerisinde siyasi partiler haricinde sivil toplum yapılanmalarının bulunduğuna işaret edildi.

Kurul'un oy çoğunluğuyla aldığı kararda, bu sebeple Mardin ve Batman Baroları Başkan ve Yönetim Kurulu Üyelerinin, sandıkta "gözlemci" vazifesini sağlayamayacakları belirtildi.

Kararda, söz konusu kişilerin, bir seçmen görevi olarak oyların dökümü ve sayımını takip edebileceklerini ve 298 sayılı Kanun'un 110'uncu ve 112'nci maddeleri kapsamında itiraz haklarını kullanabilecekleri aktarıldı.

Yorumlar (0)