YSK Başkanı Yener: Açılan sandık oranı yüzde 91.93

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, YSK’nın veri girişinde herhangi bir aksama ya da gecikme söz konusu olmadığını söyledi. Yurt içi ve yurt dışı açılan sandık oranıyla ilgili konuşan Yener, "Toplam sandıklarda açılma oranı yüzde 91.93'tür. Yurt içi sandıklarda açılma oranı yüzde 94.68, yurt dışı sandıklarda ise yüzde 36.85'tir." dedi.

GÜNDEM 14.05.2023, 23:18 15.05.2023, 03:02 Hakan Öksüz
YSK Başkanı Yener: Açılan sandık oranı yüzde 91.93

YSK Başkanı Ahmet Yener, oy sayımı sürerken YSK önünde yeni açıklamada bulundu. Yener, seçim sürecine ilişkin gelişmelere ve iddialara yönelik bilgilendirmelerde bulundu.

Yener, YSK’nın veri girişinde herhangi bir aksama ya da gecikme söz konusu olmadığını belirterek şu ifadelere yer verdi:

 "Verilerimiz anlık olarak siyasi partilerimizle de paylaşılmaktadır. Bilindiği gibi cumhurbaşkanı adayı sayısı 4, 24 tane de siyasi partimiz seçimlere katılmaktadır. Sandık alanlarından gelen seçim sonuçları ilçe seçim kurullarına, ilçe seçim kurullarından da il seçim kurullarına intikali oluyor ve bu şekilde de sisteme girişi söz konusu olmaktadır. Şu an itibarı ile yurt içinde yüzde 47.08, yurt dışında ise 12.60 oy girişi gerçekleşmiştir. Gecikme durumunda da nasıl bir yol izleneceği hem kanunda hem de seçim takviminde işlenmiştir" 

"Veri Girişinde Herhangi Bir Aksama Söz Konusu Değildir"

YSK Başkanı Yener, "Şu anda YSK'nın sistemine yurt içi sandıklarda yüzde 71.64'ü yurt dışı sandıklarda yüzde 18.76'sı açılmış olup toplan sandıklarda açılma oranı yüzde 69.12'dir. Şu anda sisteme veri girişi devam etmektedir. Siyasi parti temsilcilerimiz de veri girişlerini izlemekteler. Veri girişlerimiz siyasi partilerle paylaşılmaktadır. Şu an itibariyle veri girişinde herhangi bir aksama veya gecikme söz konusu değildir. Süreç önce sandık alanlarında daha sonra ilçe ve il seçim kurullarında birleştirme işlemleri yapılmakta ve sistem üzerinden YSK sistemine aktarılmaktadır. Herhangi bir gecikme veya arıza söz konusu değildir. İlerleyen saatlerde tüm sandıklar açıldıktan sonra geçici olmayan sonuçları kamuoyu ile paylaşacağız." ifadelerini kullandı.

"Genel Açılan Sandık Oranı Yüzde 87.13"

YSK Başkanı Ahmet Yener, oy sayımı sürerken YSK önünde açıklamada bulundu. Yener, "Kamuoyunda dile getirilen yurtdışı oylarının geç sayıldığına ilişkin konusunda açıklama yapmak istiyorum. 2018 yılı verilerine göre; 2023 yılında yurtdışında oy kullanan seçmen sayımızın artışı, 2018 yılında seçime katılan siyasi parti sayısı, 2023'de seçime katılan siyasi parti sayısının 24 olması hususu göz önüne alındığında yurtdışı oylarının sayımının gecikmenin normal olduğu görülmektedir. An itibariyle açılan yurtiçinde açılan sandık oranı 89.97, yurtdışında açılan sandık oranı 30.8'dir. Genel açılan sandık oranı 87.13'dir. Yurtdışı ilçe Seçim kurulunda oyların girişinde herhangi bir sıkıntı yoktur. 2018'de işleyen süreç ile 2023'de işleyen süreç benzerlik göstermektedir. Kurullarımıza ilçe seçim kurullarından veri girişinde herhangi bir sıkıntı yoktur. Kamuoyu rahat olsun. " dedi.

Saat 02.50 itibarıyla güncel veriler

Saat 02.50'de yeni bir açıklama yapan Yener, "Toplam sandıklarda açılma oranı yüzde 91.93'tür. Yurt içi sandıklarda açılma oranı yüzde 94.68, yurt dışı sandıklarda ise yüzde 36.85'tir. Bu verilere Sayın Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49.49, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44.79, Sayın Sinan Oğan yüzde 5.29 ve Sayın Muharrem İnce yüzde 43 oranına sahiptir." dedi.

Barajı geçen siyasi partiler

YSK Başkanı Yener'in açıklamasına göre yüzde 7'lik barajı geçen siyasi partiler; AK Parti, MHP, Yeniden Refah Partisi, Büyük Birlik Partisi, CHP, İYİ Parti, Yeşil Sol Parti ve Türkiye İşçi Partisi oldu. 

Sisteme veri girişleri nasıl oluyor?

Oy sayımı sonuçlarının sisteme nasıl aktarıldığını anlatan Yener, "Sandıklardan gelen sonuçlar, ilçe seçim kurullarına aktarılıyor. Oradan da il seçim kurullarına veriler geliyor. Sisteme veri girişi böyle oluyor.  Gecikme halinde izlenecek yöntem, seçim takviminde bellidir." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)