YSK açıkladı: Seçim sonuçları böyle belirlenecek

YSK'nın il ve ilçe seçim kurullarının seçim sonuçlarına dair vazifeleri ile yurt seviyesi seçim sonuçlarının tespit edilmesinde uygulanacak esas ve usule yönelik genelgesi Resmi Gazete'de yayınlandı.

GÜNDEM 24.03.2023, 09:33
YSK açıkladı: Seçim sonuçları böyle belirlenecek

2023 seçimlerine kısa bir süre kala partiler seçim hazırlıklarına hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu kapsamda çalışmalarını sürdüren Yüksek Seçim Kurulu, il ve ilçe seçim kurullarının seçim sonuçlarına dair görevleri ile yurt seviyesi seçim sonuçlarının tespit edilmesinde uygulanacak esas ve usulleri de belirledi.

Usul ve esaslar belli oldu

Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi sırasında kullanılacak olan oy pusulalarının basımına dair karar da Resmi Gazete'de yayınlandı.

İl ve ilçe seçim kurulları tarafından açıklanacak seçim sonuçlarına dair vazifeleri ile yurt seviyesinde seçim sonuçlarının tespit edilmesinde uygulanacak usul ve esaslara yönelik 136 sayılı genelgede 14 Mayıs günü gerçekleştirilecek milletvekilliği seçimi sırasında yurt genelinde seçim sonuçlarının bir araya getirilmesi, Ankara İl Seçim Kurulu tarafından Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu'ndan yapılan yurt dışı ve gümrük kapısı sandık sonuçlarının bir araya getirilmesi, ilan edilmesi, adayların belirlenmesi, iletilmesi ve tutanakların sevk edilmesi, siyasi partilerin oy yüzdelerinin hesaplanmasına dair usul ve esaslar oluşturuldu.

Genelgeye göre, ittifakların ve siyasi partilerin oy yüzdeleri, seçim barajı ve duyurdukları milletvekili sayısı ile ilgili şu şartlar uygulamaya alınacak:

- YSK tarafından SEÇSİS sistemine, il seçim kurullarından toplanan geçerli oy miktarına Ankara İl Seçim Kurulu'ndan yapılan yurt dışı oy miktarı da katılarak, yurt geneli oy miktarı ile her siyasi partinin topladığı geçerli oy miktarı eklenerek, yurt geneli oy toplamı ile her siyasi partinin aldığı topladığı geçerli oy rakamı da bulunacak. Belirlenen geçerli oy miktarına göre ittifakların ve siyasi partilerin yurt genelindeki oy yüzdesi toplanacak, yüzde 7 oranındaki genel barajı yalnız olarak veya ittifakla geçen siyasi partiler tespit edilecek ve ilan edilecek.

- Yurt genelinde geçerli olarak kabul edilen oyların yüzde 7 oranını geçemeyen ittifaklar ve siyasi partiler milletvekili çıkaramayacak.

- Siyasi partilerin oy miktarına göre her kentte çıkaracağı milletvekili miktarı genelgede tespit edilen usul üzerinden hesaplanacak.

Oy pusulalarının basım aşaması

YSK'nın kararına göre, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri için kullanılacak oy pusulalarının basımı için hazırlıklar başladı. Birleşik oy pusulalarının basımı için 203 bin 530 paket kullanılacak ve Cumhurbaşkanlığı seçimi için 81 milyon 436 bin 770 adet, ikinci tur durumunda ise aynı miktarda oy pusulası basılacak. Milletvekili genel seçimleri için ise toplamda 622 bin 900 pakette 249 milyon 670 bin 310 adet oy pusulası basılacak. Oy pusulalarının basımına 19 Nisan 2023 Çarşamba günü, milletvekili aday listelerinin Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından başlanacak.

Yorumlar (0)