"YPG'nin bölgeyi kontrol edecek gücü yok!"

ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, YPG'nin Barış Pınarı Harekâtı'nın kapsadığı bölgeyi kontrol edecek gücü olmadığını söyledi.

GÜNDEM 18.10.2019, 16:22
"YPG'nin bölgeyi kontrol edecek gücü yok!"

Ankara'da heyetlerarası görüşmeye katıldıktan sonra İsrail'e giden ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, yolculuk sırasında Amerikalı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Jeffrey, YPG'nin Barış Pınarı Harekâtı'nın kapsadığı bölgeyi kontrol edecek askeri gücü kalmadığı için ateşkes talep ettiklerini söyledi. Jeffrey, bu konu hakkında “YPG’nin bu bölgelerde kalmak isteyeceğine dair şüphe yok. Ama bizim değerlendirmemiz, bu bölgeye tutunabilecek askeri yeteneğe sahip olmadıkları yönünde. Dolayısıyla nihayetinde ateşkesin çok daha iyi olacağını düşündük. Başkan Trump ve Başkan Yardımcısı Pence için çok mühim olan hayat kurtarma da cabası. Ayrıca bu kaotik durumla ilgili bir miktar kontrol sahibi olmanın çok daha iyi olacağını düşündük. Türk ordusu çok kısa sürede büyük bir bölgeye el koydu. Eğer ateşkes sağlamamış olsaydık her şekilde buna devam edeceklerinden kuşkumuz yoktu” şeklinde konuştu.

James Jeffrey, YPG'nin sürecin başından bu yana bilgilendirildiğini de “Başından itibaren, buraya gelme fikrimizden, üzerine düşündüğümüz başka hususlardan YPG’yi haberdar ediyoruz. Bugün öğleden sonra da kapsamlı bir şekilde karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk” sözleriyle ifade etti.

"Ateşkesi gözlemlemede ne hava unsurları ne de kara birlikleri kullanılacak"

ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) operasyon bölgesinde 30 kilometre derinlikte bir alanda bulunduğunu, "Türkiye'nin kontrolündeki güvenli bölge" dendiğinde bu alanın kastedildiğini söyledi. Jeffrey, harekâta ara verilen sürecin izlenmesinde “Ne hava unsurları ne de kara birlikleri kullanılacak” dedi.

"Sahadaki durum çok karışık"

Sahadaki durumu "çok karışık" olarak niteleyen Jeffrey, “Türkler kuzeydoğudaki diğer bölgelerdeki, Fırat Nehri’nin batısında Menbiç’teki durumu şimdi Rusya ve Suriye rejimi ile görüşüyor. Burası şu anda Türkiye’nin denetiminde değil. Ruslar’la Suriyeliler beraber kontrol ediyor” şeklinde konuştu.

"Ateşkes kara birliklerinin ilerlememesi demektir"

James Jeffrey, Türkiye'nin "ateşkes" kelimesini kullanmaması hakkında “Mutabakatta bu kelime yok. 11. paragrafta Türkler ‘Barış Pınarı Operasyonu’na 120 saat ara vereceğiz diyorlar.’ Dolayısıyla Türkler bu kelimeyi kullanmıyor. Biz ise ateşkes diyoruz. Ne kastettiğimizi de dikkatlice tanımladık. Ateşkes meşru müdafaa dışında hiçbir askeri etkinlikte bulunulmaması, kara birliklerinin ilerlememesi demektir” dedi.

Yorumlar (0)