YPG, Adana'daki bombayı Suriye'den patlatmış!

Adana'da geçtiğimiz hafta lüks bir otomobilin altında patlayan bomba ile ilgili detaylar ortaya çıktı. Bombanın, üzerindeki tetikleyici cep telefonunun Suriye'den aranarak patlatıldığı tespit edildi.

GÜNDEM 30.11.2019, 12:27 02.12.2019, 14:16

Geçtiğimiz hafta Adana'da lüks bir otomobilin altına konularak patlatılan bombanın müzik kutusu içine yerleştirilen yarım kilo plastik patlayıcıdan oluştuğu ve 664 kilometre uzaklıktaki Suriye'deki Kamışlı'dan, bombaya yerleştirilen telefonun aranmasıyla patlatıldığı tespit edildi. Olayla ilgili olarak yakalanan ve gözaltına alınan 10 kişiden 8'i tutuklandı.

Alınan bilgilere göre olay, Adana'nın Seyhan ilçesine bağlı Kurtuluş Mahallesinde 20 Kasım günü meydana geldi. Şinasi Efendi Caddesi’nde büyük bir patlama sesi duyulması üzerine durum 155 polise bildirildi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Polis ekipleri, olay yerinde yaptığı ilk incelemede otomobilin altına konulan bombanın patlatılması sonucu iki aracın zarar gördüğünü belirledi. Bunun üzerine Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri bombayı koyan şahsın çok fazla uzaklaşamayacağını değerlendirerek diğer tüm ekiplerden zanlının yakalaması için yardım istedi. Bir taraftan da zanlıyı tespit etmek için güvenlik kamerası incelemesi yapıldı.

"Patlama anı güvenlik kamerasındaydı"

Polis ekipleri, güvenlik kamerası incelemesi yaptığında bir şahsın sokak başında taksiden inip Şinasi Efendi Caddesinde bir süre gezdikten sonra elindeki paketi yan yana duran iki otomobilden birinin altına bırakıp gittiğini bir süre sonra da patlamanın meydana geldiğini gördü. Bunun üzerine bu şahsı zincirleme olarak çevredeki diğer güvenlik kameralarından takip eden ekipler, zanlının başka bir taksiye binip olay yerinden uzaklaştığını belirledi. Polis, bu kez de taksiyi güvenlik kamerası kayıtlarından takip etti. Yapılan takipte zanlının Sakarya Mahallesinde taksiden indiği belirlenince civardaki tüm polis ekipleri buraya yönlendirildi.

Polisi gören bir kişi kaçmıştı

Tüm bu çalışmalar yürütülürken bir şahsın polisi görünce kaçmaya başlaması, heyecanlı bir kovalamacanın yaşanmasına neden olmuştu. Şahıs bir süre kovalandıktan sonra gözden kaybolmuş ancak polis zanlının kaybolduğu bölgeyi ablukaya almıştı. Bu arada olay yerine gelen Adana Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, zanlının yakalanması için yürütülen çalışmaları bizzat yönlendirmişti. Zanlının kaçarken attığı çanta da bomba imha uzmanları tarafından kontrollü olarak patlatılmıştı. Ayrıca olay yerine özel harekat polisleri (PÖH) sevk edilmişti. Yol kenarındaki araçların altlarını da kontrol eden ekipler, zanlıyı park halindeki bir minibüsün altında saklanırken yakaladı. Kaçan kişinin yakalandığı an ile bombanın patladığı an arasında bir saat bulunuyordu.

Zanlı, Suriye'den Türkiye'ye ilk kez gelmiş

Şüpheli hemen sorguya alınarak eylemin kim ya da kimler tarafından neden gerçekleştirdiğini belirlemek için çalışma başlatıldı. Polis, bu çalışmada yakalanan bombacının isminin Ali Abdullah El Halaf olduğunu ve Suriye'den ilk kez Türkiye'ye bombayı patlattığı gün giriş yaptığını belirledi. Şahsa, bombayı koyma emrini verenin ise, Abdulkadir Kod isimli YPG'li terörist olduğu öğrenildi. Abdulkadir Kod isimli YPG'li teröristin ise önce Türkiye'den bölücü terör örgütü PKK'ya katıldığı, daha sonra Suriye'ye geçip burada YPG'ye katıldığı belirlendi.

Çok fazla aracı olduğu ortaya çıktı

Abulkadir Kod adlı YPG'li teröristin, zanlıyı bombayı patlattığı gün Suriye'nin Kamışlı ilçesinden Türkiye'ye, Mardin'in Kızıltepe ilçesi üzerinden bombayla birlikte geçirdiği daha sonra burada zanlıyı iki kişinin karşılayıp Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesine kadar getirdikleri, buradan da iki zanlının bombacıyı alarak Adana'ya kadar getirdiği, Adana'da da ayrıca iki kişinin yardım ettiği tespit edildi.

Şinasi Efendi notu ile bombayı koymaya gönderdiler

Zanlının Adana'ya gelene kadar ve geldikten sonra sürekli Suriye'deki Abdulkadir Kod adlı YPG'li terörist ile irtibat hâlinde olduğu, defalarca Adana'ya gidip gitmediği, Şinasi Efendi Caddesine varıp varmadığı konusunda hem konuştukları hem de bir birlerine mesaj attıkları da belirlendi. Zanlıyı Adana'da karşılayan şahısların ise Türkçe bilmeyen şahsın eline Şinasi Efendi Caddesi notu verip bombayı koydurmaya gönderdikleri tespit edildi. Zanlının da bir taksicinin yanına gidip elindeki notu gösterip bombayı koymaya gittiği belirlendi.

Bomba, Suriye'den 664 kilometre uzaktan patlatıldı

Polis, yapılan bu çalışmaların ardından bombacıya yardım ettiği öne sürülen 1'i kadın 9 zanlıyı Adana, Mardin, Şanlıurfa, Osmaniye ve Mersin'de yapılan operasyonlarla gözaltına alarak 10 gün boyunca tek tek sorguladı. Bombayı koyan zanlı, her şeyi itiraf ederken bombanın Suriye'den yapılan arama ile patlatıldığını da açıkladı. Zanlı, bombayı Abdulkadir Kod isimli şahsın müzik kutusu içine yerleştirdiğini ve üzerine de bir akıllı telefon bağlayıp kendisine verdiğini bombayı alıp Adana'da Şinasi Efendi Caddesinde bir otomobilin altına koyduğunu daha sonra Abdulkadir Kod adıl teröristi arayarak bombayı koyduğunu söylediğini onun da bombaya bağlı olan telefonu Kamışlı ilçesinden araması sonucu bombanın patlatıldığını söylediği öğrenildi.

Adana Valiliğine konulan bomba ile aynı

Bomba uzmanları, bombanın üzerinde yaptığı çalışmada zanlının anlattığını doğrulayacak telefon parçaları buldu ayrıca bombanın yarım kilo plastik patlayıcı olduğunu, içine de çok fazla kişiye zarar vermesi için bilye konduğunu saptadı. Bombanın ilk etapta EYP olduğunu düşünen polis, öyle olmadığını gördü. 24 Kasım 2017 tarihinde Adana Valiliği önünde bir otomobile yerleştirilen bomba ile cinsinin aynı olduğu fakat miktarının ondan az olduğu tespit edildi. Adana Valiliği patlamasında 2 kişi şehit olmuş 33 kişi yaralanmıştı. Bu patlamada caddede kimse olmaması felaketi önlemişti.

10 şüpheliden kadın olan şüpheli ifadesi alındıktan sonra savcılık tarafından serbest kalırken diğer 9 zanlı bugün adliyeye sevk edildi. Aralarında bombayı koyan kişinin de olduğu 9 zanlıdan 8'i tutuklanırken, Ahmed İbrahim isimli zanlı adli kontrol tedbiriyle tutuksuz yargılanmak üzere salıverildi.

Yorumlar (0)