YouTuber vergisinde ayrıntılar belli oldu: O kesimden vergi alınmayacak

“YouTuber vergilemesi” olarak kamuoyunda yer eden vergileme sisteminde içerik üreticilerinin vergilerine ait ayrıntılar belli oldu. Mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin kazançlarının istisna dahilinde olmasının önü açıldı.  

GÜNDEM 12.01.2022, 14:03 12.01.2022, 14:42
YouTuber vergisinde ayrıntılar belli oldu: O kesimden vergi alınmayacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Resmi Gazete’de “Gelir Vergisi Genel Tebliği” başlığıyla yayınlanan düzenlemeye göre YouTuberların vereceği vergilere ilişkin ayrıntılar belli oldu. Söz konusu düzenleme kapsamında belirli bir tutara kadar olan kazançlara kadar bankalar, stopaj yapacak; fatura düzenlenmeyecek, defter tutulmayacak ya da beyanname verilmeyecek. 

İstisnadan faydalanmak isteyenler belge alacak

İstisnalardan faydalanmak isteyen mükellefler, ikametgahlarının bulunduğu ilçedeki yetkili vergi dairesine başvuracak ve istisna belgelerini imzalayıp alacak. Bu belge, istisna faaliyetlerdeki hasılatı alacak olan bankalarda hesapların açılışında kullanılacak. İstisna kapsamındaki faaliyet hasılatı amacıyla birden fazla banka hesabı açılabilecek. 




İstisna kapsamındaki kazançlar belli oldu 

Sosyal medya uygulamalarında içerik sağlayıcılar üzerinden elde edilen sponsorluk, reklam, bahşiş ve abonelik ücretleri gibi gelirler istisna kapsamında olacak. Ancak kişisel web siteleri, “sosyal ağ” olarak kabul edilmeyecek. Haber siteleri, elektronik uygulama satış ve paylaşım platformları, hizmet olarak sunulan platformlardan elde edilen kazançlar için istisna hükümleri uygulanmayacak. 

Uygulama geliştiriciler için ayrıcalık tanındı 

Mobil cihazlar için uygulama geliştiren kişilerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformlarından elde ettikleri ücretli satışların geliri, uygulama içi satış gelirleri, reklam gelirleri, abonelik gelirleri, sponsorluk gelirleri istisna kapsamında olacak.  

Bankalar stopaj yapacak 

Bankalar, hesaplara aktarılan hasılat üzerinden, aktarım tarihinden itibaren yüzde 15 oranında stopaj yapacak. 2022’de banka hesabına yatırılan tutarın 880 bin lirayı aşmaması durumunda stopajda kalınacak ve gelir vergisi ödenmeyecek. Kişinin sosyal medya içerik üreticiliği dışında geliri varsa ve bunlar için gelir vergisi beyannamesi verilecek olursa bu kapsamdaki gelirler beyannameye dahil edilmeyecek. 

Gelirin 880 bin lirayı aşıp aşmamasına bakılmaksızın defter tutma, belge düzenleme, defter tasdik ettirme gibi zorunluluklar bulunmayacak. 

Yorumlar (0)