Yıkılan binaların ortak özelliği belirlendi!

İzmir depreminde yıkılan 20'ye yakın binanın ortak özelliğinin 1999 Marmara Depremi öncesinde, o dönemin deprem yönetmeliklerine göre yapılmış olması! Tamamında kalitesiz beton ve demir kullanılmış ve tamamının zemini zayıf!

GÜNDEM 31.10.2020, 10:22
Yıkılan binaların ortak özelliği belirlendi!

İzmir'in Seferihisar açıklarında kaydedilen 6,6 büyüklüğündeki deprem, İzmir'de çok sayıda binanın yıkılmasına yol açtı.

İzmir’deki depremde yıkılan ya da hasar gören binalarla ilgili araştırma yapan Hürriyet'ten Aysel Alp, çarpıcı bilgilere ulaştı.

Türkiye ve Avrupa Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, birlik üyelerinin yıkılan binalarla ilgili ellerindeki verileri paylaştığını ve yıkılan binaların tamamının 1999 Marmara Depremi öncesi yapıldığını belirterek, eski yönetmeliğe göre yapılan binalarda kalitesiz beton, nervürsüz demir donatısı kullanıldığı ve tamamının zeminin zayıf olduğu bilgisine ulaştıklarını kaydetti.

Görüntülere bakıldığında bile yıkılan binalarda malzemeler eskimiş ve yıpranmış olduğunun görülebileceğini söyleyen Türkiye ve Avrupa Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, depremin tesir ettiği yerlerin zemin emniyeti açısından da zayıf olduğunu ifade etti.

Bayraklı ve Bornova’da zeminlerin iyi olmadığını hatta dolgu olduğunun kendisine bildirildiğini anlatan Yavuz Işık, denizin içine bile bina yapılabileceğini ancak zemin etüdü ile mekaniğinin çok iyi yapılması gerektiğini dile getirdi.

Ülkenin yüzde 70’lik bölümünün deprem tehdidi altında olduğunu, bilhassa Ege Bölgesi'nde yatay faylar bulunduğunu ve tamamının aktif faylar olduğunu hatırlatan Işık, depremi ele alırken deprem öncesi, deprem sırası ve deprem sonrası yapılması gerekenler şeklinde üç aşamada ele aldıklarını belirterek, en önemli aşamanın deprem öncesi alınacak önlemler olduğunu, bu noktada yapılması gereken şeyin ise "zemin etüdü, zemin mekaniği bilgisi doğrultusunda projenin hazırlanması, kaliteli beton ve nervürlü demirin kullanılması" olduğunu söyledi.

Işık, depremin hiçbir insanı öldürmediğini, öldüren şeyin çürük binalar olduğunu hatırlattı.

Yorumlar (0)