Yeşil hidrojen nedir? 

2,5 litrelik bir su ile tüm evin enerji ihtiyacını günlerce karşılayabilen yeşil hidrojen, günümüzde sık sık araştırılıyor. Peki, yeşil hidrojen nedir? Yeşil hidrojenin avantajları nelerdir? İşte detaylar…

GÜNDEM 09.09.2022, 12:31 10.09.2022, 08:36
Yeşil hidrojen nedir? 

24 Şubat’ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte Avrupa’daki büyük bir enerji krizi patlak verdi. Rusya’nın Avrupa’ya gazı kesmesiyle birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik çalışmalar da hız kazandı. Bu kapsamda, geçmişte Paris Anlaşması imzalanmış ve sonrasında pek çok ülkenin kararlaştırdığı karbon-nötre ilişkin gelecek hedefleri konulmuştu. Gelecekte enerjiyi fosil yakıtlardan değil, yenilenebilir kaynaklardan üretmek isteyen birçok ülke, bu hedef doğrultusunda uzun süredir çalışmalarını sürdürüyor. 

Yeşil hidrojen nasıl oluşuyor?

Yenilenebilir enerji deyince dünyada akla gelen ilk seçeneklerden olan yeşil hidrojen, birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD, Çin ve Japonya, yeşil hidrojen konusunda büyük yatırımlar yapıyor. Güney Kore, Almanya ve Singapur gibi ülkeler de hidrojen tedarik etmek için sözleşmeler imzaladı. 2 sene önce ‘Hidrojen Stratejisi’ni yayımlayan Avrupa Birliği, bu kapsamda Avrupa Temiz Hidrojen İttifakı’nı kurdu. Peki, Yeşil hidrojen nedir? Yeşil hidrojen, Su, 2 hidrojen ve 1 oksijen elementlerinden oluşan bir maddedir. Bu madde, sudaki hidrojen atomlarının oksijen atomlarından ayrılmasıyla ortaya çıkıyor. Bu ayrışma petrol, kömür gibi yakıtlar kullanılarak yapılırsa gri hidrojen, doğalgaz kullanılarak yapılırsa mavi hidrojen olarak tanımlanıyor. 1 karbon ve 4 hidrojen atomunun birleşiminden oluşan metan gazının termal olarak ayrıştırılması sonucu ortaya çıkan enerji ise turkuaz hidrojen olarak isimlendiriliyor. 

Yeşil hidrojenin avantajları nelerdir?

Yeşil hidrojen bu kapsamda, hidrojenin ayrıştırılması sürecinin yenilenebilir enerji kaynakları ile yapılmasını tanımlıyor. Fosil yakıtlar vasıtasıyla hidrojen enerjisi üretildiğinde karbondioksit meydana gelirken, yenilenebilir enerji kaynakları vasıtasıyla hidrojen elde edildiğinde ise yalnızca su çıkıyor. Bu durum, yeşil hidrojenin en büyük avantajlarından biri olarak gösteriliyor. Hidrojenin farklı türlerde depolanarak taşınması ve ardından istenen türe dönüştürülmesi de bir diğer avantaj olarak dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra fosil yakıtlara kıyasla hidrojenin daha yüksek bir ısı değeri bulunuyor. 

Yeşil hidrojenin dezavantajları nelerdir?

Bu avantajların yanı sıra yeşil hidrojenin bazı zorlukları ve dezavantajları da bulunuyor. Bu konuda en büyük dezavantaj ise yeşil hidrojenin mavi ve gri hidrojene kıyasla daha pahalı olması. Bunun yanı sıra hem üretim hem depolanması hem de nakliyesi için başlangıçta ciddi yatırımlar gerekiyor. Ancak yenilenebilir enerji üretimi için maliyetlerin her geçen sene biraz daha düşüyor olması, gelecekte bu dezavantajı ortadan kaldırabilir. Zira son yıllarda birçok ülkede yenilenebilir enerji kaynaklarına erişim için yatırımlar oldukça arttı. Bu kapsamda görüşlerini paylaşan uzmanlar, yeşil hidrojenin gelecekte enerji ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayacağını vurguluyorlar. Son tahminlere göre 25 yıl sonra tüm dünyadaki toplam enerji ihtiyacının yüzde 24’ü yeşil hidrojenden elde edilecek. 

Yorumlar (0)