Yerli ve milli pasaport dönemi! Bakan Soylu başlattı

“Üçüncü nesil” olarak isimlendirilen milli ve yerli pasaportun üretimi İçişleri Bakanı Soylu tarafından başlatıldı. Öncelikli olarak yeşil pasaport oluşturulacağını ifade eden Soylu, "Bir sonraki ayın bitimine kadar ortalama 170 bin pasaportu oluşturacağız. Ardından 250 bine, daha sonrasında ise 300 bine ulaşıp bu şekilde artarak devam edeceğiz.” dedi.

GÜNDEM 30.08.2022, 09:49 30.08.2022, 12:34
Yerli ve milli pasaport dönemi! Bakan Soylu başlattı

Yerli ve milli pasaportun basılmaya başladığını aktaran İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, öncelikli olarak yeşil pasaportun üretiminin yapılacağını dile getirdi.

Yeni nesil kartlar Türkiye’de konumlanmaya başladı

Gece vakitlerinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünü giden Bakan Soylu, metamorfik desen, hayalet resim ve holografik şerit gibi özellikleri bulunacak olan, "üçüncü nesil" şeklinde isimlendirilen yerli ve milli pasaportun basılma işlemini başlattı.

Burada basın mensuplarına açıklamalar yapan Soylu, yeni nesil pasaport, çipli kimlik kartı ve yeni nesil ehliyetlerde bu zamana kadar gerçekleştirilenleri anlattı.

Ocak ayından itibaren bu zamana gelene kadar 1 milyon 630 bin pasaport üretimi yapıldığını aktaran Soylu, geçtiğimiz senenin aynı zamanında ise 1 milyon 153 bin pasaport üretiminin sağlandığını ifade etti.

Çalışmalar başladı, ay bitmeden işlemler bitti

Dünyada meydana gelen gelişmelerden ötürü çipli pasaport basımında meydana gelen problemlere değinen Soylu, mart ayından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istemiyle Darphane Genel Müdürlüğü ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün yerli ve milli pasaport adına çalışma sağladığını aktardı.

Yerli ve milli pasaport imalatı adına hedefi ağustos ayı olarak düşündüklerini söyleyen Bakan Soylu, ağustos ayı bitmeden işlemlerin bitirildiğine dikkat çekti.

İlk sırada yeşil pasaport var

Bakan Soylu, pasaportların üretimi için şu şekilde konuştu: "Yerli pasaportlarda öncelikle yeşil pasaportu üreteceğiz. Bu konuda oldukça fazla bir talep bulunuyor. Günlük pasaport almak istemeye gelenler 7-8 bin kadardı ancak son 4-5 ay içinde bu talep 10 bin-15 bin aralığında değişiyor. Bu durum da şu yüzden meydana geldi, özellikle her konuyu siyasallaştırmayı gibi haline getirmiş bir yandaş medya bulunuyor. Bu medya, insanları yalan yanlış bilgilendiriyor ve küçük olan bir konuyu kaosa döndürebiliyor. Mesela '2023 yılında pasaporta fahiş fiyatlandırma gelecek' dedi. Bu söylemler tamamıyla spekülatif. O şekilde bir yayın yaptılar ve bu konuda da başarılı da oldular.

Yapılanın bir sınırı yok. Gerçekten fitnenin ve hainliğin bir sınırı bulunmuyor. Ortalama 7-8 binlik işlem talebini 15-16 bine çıkardılar. Biz bu sayıya da yetişiriz. Ocak ayından itibaren 1 milyon 630 bin pasaportu vatandaşla buluşturduk ve bu kişilerin yüzde 58'i yurt dışına gitmedi. Pasaportun asıl amacı yurt dışına gitmektir. Acil konularda zaten günü birlik olarak pasaport alınıyor. Bu durumu uzun senelerden beri sağlıyoruz. O kadar hızlı çalışıyoruz, insanlar buraya gelip bir saat içinde pasaportu alıp gidebiliyor. Bu durumda da manipülede bulundular, 'Uzun kuyruklar oluşuyor' gibi cümleler kurdular." dedi.

Yeşil pasaportlara süre uzatımı işlemi geliyor

Mevcut durumda ortalama 112 bin yeşil pasaport isteminin bulunduğu, bu sayının ortalama 57 bininin uzatma talebi olduğunu aktaran Soylu, mayıs döneminde verdikleri karar sonrasında yeşil pasaportların vaktinin 5 seneden 10 seneye yükseldiğini hatırlattı.

Yeşil pasaportta yapılacak süre uzatımı ile ilgili bilgi veren Bakan Soylu, “29 Ağustos tarihinden itibaren yeşil pasaportlarda süre uzatma olanağına sahip olduk. Şu an tüm nüfus müdürlüklerimiz bu işlemi sağlayabilecek. Kişiler herhangi bir şekilde ücret ödemesi yapmadan, para ödemeden, 5 senelik, 3 senelik veya 2 senelik süresi biten pasaportlarını 10 yıla kadar çıkarabilecekler." şeklinde konuştu.

Ek güvenlik ögeleri geldi

Yerli ve milli şekilde üretilen pasaportların özelliklerini aktaran Bakan Soylu, yeni üretilen pasaportlarda "Turkey" ifadesi yerine "Türkiye" olarak geçtiğine dikkati çekti.

Bir önceki pasaportta 27 güvenlik işlemi olduğunu ifade eden İçişleri Bakanı Soylu, yerli ve milli pasaportta ise 36 ek güvenlik işleminin daha bulunduğunu kaydetti.

Milli ve yerli pasaportların sayfalarında Türkiye'nin kültürel ve tarihi alanlarının fotoğraflarının yer aldığını aktaran Soylu, Türkiye'nin endemik bitki örtüsünün de tamamlayıcı ve güvenlik ögesi olarak işlendiğini dile getirdi.

Sayılar katlanarak artacak

Türkiye’nin yerli ve milli olan kendisine ait pasaportunu bu gece itibariyle basmaya başlayacağını aktaran Bakan Soylu, "İlk olarak 1000 adet üreteceğiz, ertesi gün ise 2 bin, ertesi gün 5 bin daha sonra bu sayı katlanarak fazlalaşacak." ifadesinde bulundu.

Basım aşamalarında denetimlerin devam edeceğine vurgu yapan Bakan Soylu, deneme basımları sırasında yüzde 100 güvenlik akışının uygulanıldığını dile getirdi.

Darphane Genel Müdürlüğü ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yetkililerine çalışmaları için teşekkürlerini sunan Soylu, Macaristan ile gerçekleştirdiği anlaşma kapsamında Türkiye'nin Macaristan'ın senelik 250 bin, Macaristan'ın da Türkiye'nin 250 bin pasaportunu üreteceğini, doğal afetlerin neden olduğu oluşum gündeme geldiğinde bu ülkeler tarafların ihtiyaçlarını ortadan kaldıracağını ifade etti.

“‘Yarın olmayacakmış’ gibi davranılmamalı” uyarısı

Pasaport imalatında kullanılmakta olan yarı mamul imali ile ilgili de adımlar attıklarını aktaran Soylu, “Bir sonraki ayın son gününe kadar ortalama 170 bin pasaportu bitirmiş olacağız. Sadece bir aylık süre içinde. Ardından 250 bine, sonrasında 300 bine derken katlanarak gidecek." diye konuştu.

İnsanların pasaport hususunda "Yarın olmayacakmış" şeklinde bir kaygı içerisine düşmemeleri gerektiğine değinen Bakan Soylu, farklı ülkeden verilen pasaportların verilememe işlemini de dile getirdi.

Farklı ülkelerden verilen pasaportlar hakkında Soylu, "Yeşil pasaportu ürettikten sonra hem umumi hem diplomatik hem de gri pasaportu tekrar basmış olacağız. Olası şekilde 5-10 günlük sürede yeşil pasaport talebinde bulunan kişilerin tamamını bitirmiş olacağız. Bir basım planlamamız bulunuyor. Sonra bir yandan vermeye başlayacağız bir yandan da stoklamaya başlayacağız. Hem gri hem umumi hem de diplomatik pasaportu, yeşil pasaportun isteminin düşmesini sağlayarak tamamlamış olacağız. Şu an da 120 bin adet umumi pasaport istemi bulunuyor, mevcut durumda elimizde 100 bin umumi pasaport var. Bir sorunumuz yok. Yeşil pasaport isteklerini de burada üreterek karşılamış olacağız." diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)