Yerli aşı için gönüllüler aranıyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan önemli çağrı! Fuat Oktay, yerli aşıda hızlı sonuç alınabilmesi için hastalığı bulunmayan ve aşı olmamış herkesi gönüllü olmaya çağırdı.

GÜNDEM 10.04.2021, 00:08 10.04.2021, 01:17 Hanife
Yerli aşı için gönüllüler aranıyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ankara Şehir Hastanesi Aşı Merkezi' ziyaretinde gazetecilerin sorularını cevapladı.

Türkiye'de koronavirüsle mücadelenin her aşamada son derece disiplinli şekilde sürdüğünü vurgulayan Fuat Oktay, salgın sürecinde en önemli tedbirin aşı olduğunu bu yüzden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatlarıyla bütün çalışmaları çok yakinen takip altına aldıklarını söyledi.

‘Fiili olarak çalışan 18 aşımız var’

Oktay, açıklamasında Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ilgili kurumlarla verdikleri kararlardan birinin süreci daha da hızlandırmak olduğunu ve bunun için Türkiye'deki klinik merkezleri sayısının 9'dan 20'ye çıkarmak olduğunu belirterek, bugün itibarıyla Türkiye'de fiili olarak çalışılan 18 aşımızın olduğunu, bunlardan 7'sini çok yakinen takip ettiklerini belirti.



‘3’ü insan uygulamasında’

Oktay, aşı çalışmalarından 7'sini yakından takip etmelerinin sebebinin 3'ünün insan uygulamasında, diğer 4'ünün de hayvan denekleri ve laboratuvar aşamasını tamamlayıp insan uygulamalarına başlama aşamasında olmasından kaynaklandığını ve bu 7 aşının son derece ciddi derecede yürütülen aşı çalışmalar olduğunu söyledi.

Bu merkezleri de yakından takip ettiklerini değinen Fuat Oktay, Selçuk Üniversitesinden Osman Erganiş'in başında bulunduğu üretim merkezi ile Adıyaman'da bir üretim merkezinin birlikte çalıştığını belirtti.

Oktay, bu aşı adaylarında seri üretime geçildiğinde eş zamanlı süreç yürütüleceğini de aktardı

"Vatandaşlarımızı yerli aşıda gönüllü olmaya davet ediyorum"

Yerli aşıya katkı sağlamaları için vatandaşlara çağrıda bulunan Fuat Oktay, Şu ifadelere yer verdi:

“Son derece güvenli(preklinik), klinik öncesi çalışmaların anlamı; aşı kimyasal olarak üretiliyor ancak gerek laboratuvar gerek diğer çalışmalarla da bunun güvenilir olduğu tespit ediliyor ve böylece insan üzerindeki uygulama aşamasına geçilmiş oluyor. 

Buradan sağlıklı, herhangi bir hastalığı olmayan, aşı yaptırmamış ve henüz koronavirüse yakalanmamış vatandaşlarımızı gönüllü olmaya davet ediyorum. Ne kadar çok gönüllümüz olursa aşı çalışmasında o kadar hızlı şekilde sona geliriz.

Erciyes Üniversitemizin yürüttüğü, FAZ-3 aşamasındaki aşı çalışmamız, kısmet olursa Nisan ayının sonu itibarıyla son aşamaya gelmiş olacak. Bu nedenle burada da gönüllerimize çok daha fazla ihtiyacımız olacak. "


 

Yorumlar (0)