Yeni kabinedeki bakanları tanıyalım

Erdoğan, yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ni açıkladı.

GÜNDEM 04.06.2023, 01:55
Yeni kabinedeki bakanları tanıyalım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ni açıkladı. İşte yeni kabinede yer alan bakanların öz geçmişleri...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz

1967 tarihinde Bingöl'de doğdu.

ODTÜ Kamu Yönetimi Bölümü'nü bitirdi. ABD Denver Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü yüksek lisans, Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde doktorasını tamamladı.

AB (Avrupa Birliği) ile İlişkiler Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevlerini yürüten Yılmaz, Sümer Halı, ATAUM ve Ulusal Ajans'ta yönetim kurulu üyeliği bulundu.

Yılmaz, 23, 24, 26 ve 27'nci dönemlerde Bingöl, 25'inci Dönem'de Diyarbakır'dan vekil seçildi. Parlamentolararası Birlik Türk Grubu Başkanlığı görevini de yapan yapan Cevdet Yılmaz, 60'ıncı Hükümet'te Devlet Bakanı; 61, 62 ve 64'üncü hükümetlerde Kalkınma Bakanlığı, 63'üncü Hükümet'te Başbakan Yardımcılığı

AK Parti MKYK mensubu, Medya ve Tanıtım, Dış İlişkiler ve Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevi de yapan Yılmaz, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı görevini de yaptı.

Çok iyi seviyede İngilizce bilen Yılmaz, evli ve iki evlat babasıdır.



Adalet Bakanı Yılmaz Tunç

1971 tarihinde Bartın'da dünyaya geldi.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Mali Hukuk Anabilim Dalında yüksek lisansını tamamladı.

AK Parti'den 23, 24, 25, 26 ve 27'nci dönemlerde Bartın vekili seçilen Tunç, AK Parti Grup Başkanvekilliği ve Meclis Adalet Komisyonu Başkanlığı görevlerinde de bulundu.

İngilizce bilen Tunç, evli ve üç evlat babası.



Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş

1982 yılında Brüksel'de doğru.

Lisans ve yüksek lisansı Universite Libre de Bruxelles Siyasal ve Ekonomi ve Sosyal Bilimler Fakültesinde tamamladı. 2009 senesinde Avrupa'nın ilk başörtülü vekili olarak Brüksel Parlamentosuna girdi.

İslam düşmanlığı ve ayrımcılık ile mücadele eden Göktaş, 2015 senesinde 1915 hadiselerine dair Ermeni iddialarını yok saydığı gerekçesiyle partisinden ihraç edildi ve bağımsız vekil oldu. 

2019 senesinde Belçika'da Kral Leopold Devlet Nişanı alan Göktaş, 2020 senesinde Türkiye Cumhuriyeti Cezayir Büyükelçisi olarak atandı.

2019 senesinden beri İslam İşbirliği Teşkilatı Kadın Danışma Komisyonu mensupluğu görevini sürdüren Göktaş, Felemenkçe, İngilizce ve Fransızca biliyor. Göktaş, evli ve iki çocuk annesi.



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan

Mardin'e bağlı Artuklu ilçesinde 1966 senesinde doğdu.

İlk, orta ve lise eğitimini İzmir'de tamamlayan Işıkhan, lisanstan profesörlüğe değin Hacettepe Üniversitesinde eğitim gördü. Aynı üniversitede profesör olarak çalıştı. 

Işıkhan, 2015-18 senelerinde AK Parti Genel Merkez Sosyal Politikalar Başkanlığında danışmanlık yaptı. 

8 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu mensupluğuna ve 17 Aralık 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Vekilliği görevine atanan Işıkhan, çok iyi seviyede İngilizce, iyi seviyede Arapça ve Fransızca biliyor. Evli olan Işıkhan'ın üç çocuğu var.



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki

1957 senesinde Kayseri'de dünyaya geldi.

İlköğrenim ve ortaöğrenimini doğduğu kentte tamamladı ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazandı.

27 Mart 1994 tarihindeki yerel seçimlerde Melikgazi Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Özhaseki, 23 Haziran 1998 tarihinde Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna geldi ve 2015'e değin bu görevini sürdürdü.

27'nci Dönem'de Kayseri vekili, 65'inci Hükümet'te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevini yapan Özhaseki, 2015 senesinden bu yana AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı görevinde bulundu.

Evli ve dört evlat babası olan Özhaseki, Arapça ve İngilizce biliyor.



Dışişleri Bakanı Hakan Fidan

1968 senesinde Ankara'da dünyaya geldi.

Kara Kuvvetleri Dil Okulu ve Kara Kuvvetleri Muhabere Okulu'ndan mezun olan Fidan, akademik tahsilinin büyük bölümünü TSK'daki (Türk Silahlı Kuvvetleri) görevi sırasında gerçekleştirdi. 

Fidan, yurt dışı NATO görevi sırasında University of College, Maryland Üniversitesinden Siyaset ve Yönetim Bilimi alanında lisans; akabinde Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden yüksek lisans ve doktora eğitimi aldı.

Bilkent ve Hacettepe üniversitelerinde dersler verdi.

Fidan, devlet kademelerinde güvenlik ve dış siyaset alanlarında önemli görev yaptı.

Fidan, 27 Mayıs 2010 tarihinden beri MİT Başkanlığı görevini yapıyordu.

Fidan, evli ve üç evlat babası.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar

İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. 

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Fletcher School of Law and Diplomacy'de uluslararası ilişkiler bölümünde yüksek lisans yaptı. Doktorasını ise ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) Yer Sistem Bilimleri Bölümü'nde tamamladı. 

2016-18 senelerinde Bakanlık Müsteşar Yardımcılığı ve Dış İlişkiler ve AB Genel Müdürlüğü görevini yapan Bayraktar, 2010-16 senelerinde EPDK'da (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) Kurul mensupluğu yaptı. 

Uluslararası kuruluşlar çatısı altında enerji düzenlemeleri ve yönetimi alanında faaliyetleri bulunan Bayraktar, ICER (Enerji Düzenleyicileri Konfederasyonu) ve ERRA (Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği) Başkanlığı yaptı. Bayraktar halihazırda Dünya Enerji Konseyi Türkiye Başkanlığını da yürütüyor.



Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak

11 Ekim 1966'da İstanbul dünyaya geldi. 

İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) Makina Bölümü'nden mezun oldu. İngiltere'de Nottingham Üniversitesinde Endüstri Mühendisliği ve İşletme Yönetimi alanında yüksek lisansını, İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde ise doktorasını tamamladı.

Türk İran İş Konseyi Yürütme Kurulu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu mensubu olarak görev aldı. İTO'da (İstanbul Ticaret Odası) Meclis mensubu olarak görev yaptı.

2007-11 senelerinde Güreş Federasyonu Başkanı olan Bak, 2017-18 senelerinde ise Gençlik ve Spor Bakanı olarak görev almıştı.

Çok iyi seviyede İngilizce ve orta seviyede Farsça ve Almanca bilen Bak, evli ve dört evlat babasıdır.



Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek

Batman'da 1967 senesinde dünyaya geldi.

1988 senesinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü'nden mezun oldu.

Exeter Üniversitesinde ekonomi ve finans dalında yüksek lisans aldı. 

2007'de AK Parti'den Gaziantep vekili seçildi.

60. Hükümet'te Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı olan Mehmet Şimşek, Mayıs 2009'da Maliye Bakanı oldu. 64. Hükümet'te Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevi yapan Şimşek, Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım başkanlığında oluşturulan yeni hükümette de Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevini yürüttü.

İleri seviyede İngilizce bilen Şimşek, evli ve üç çocuk babası.



İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya

11 Ekim 1968 tarihinde Konya'da doğdu

1989'da İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu.

Yozgat ve Şanlıurfa'da kaymakamlık yaptı.

İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliğine 2003 senesinde, Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğüne 2004 senesinde atanan Yerlikaya, 2007-18'de Gaziantep, Tekirdağ, Ağrı ve Şırnak valiliklerinde valilik yaptı.

İstanbul Valiliği'ne 26 Ekim 2018 senesinde atanan Yerlikaya, evli ve dört çocuk babası.



Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy

1968 senesinde İstanbul'da dünyaya geldi

İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu.

Turizm sektöründe 25 seneyi aşkın bir geçmişi olan, tur firması ve muhtelif otellerin de sahibi Ersoy, evli ve iki evlat babası.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca

2 Ocak 1965 tarihinde Konya'da doğdu.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini 1988 yılında tamamladı. 1995 senesinde uzman doktor oldu.

Koca, muhtelif sağlık kurumlarında medikal direktörlük ve doktorluk görevlerinde bulundu. Başkanlığını yürüttüğü ve kurduğu sağlık kurumlarında ülkemizin sağlıkta dönüşüm politikaları doğrultusunda muhtelif atılımlar yapan Koca, 2009 senesinde kurulan İstanbul Medipol Üniversitesinin Mütevelli Heyeti Başkanlığını yaptı.

Evli ve dört evlat babasıdır. 



Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin

1970 tarihinde Erzurum'da dünyaya geldi. 

1994 tarihinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu.

Sosyal bilimler ve siyaset alanında 1997 senesinde yüksek lisansını, 2002 senesinde doktorasını tamamladı.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalıştı. 2007'de Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nde sosyal bilimler ve siyaset alanında doçent oldu.

Tekin, aynı üniversitede 2009 senesinde değin devam eden görevinin akabinde Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Fakültesi'ne atandı.

Tekin, akademik hayatı süresince enstitü ve fakülte yönetim kurulu üyeliği, üniversite senato üyeliği, dekan yardımcılığı ve  bölüm başkanlığı gibi idari görevler yaptı. 



Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler

1954'te Ardahan'da dünyaya geldi. 

Teğmen olarak 1974 senesinde Kara Harp Okulundan, 1975 senesinde Muhabere Okulundan mezun olan Güler, 1975-84 senelerinde muhtelif birliklerde komutanlık yaptı.

Güler, 1986 senesinde Kara Harp Akademisinden, 1988 senesinde Silahlı Kuvvetler Akademisinden mezun oldu.

Çeşitli askeri kademelerde görev yürüten Güler, 2001 senesinde tuğgeneralliğe terfi etti.

Güler, 2005 senesinde tümgeneral oldu, 2009 senesinde korgeneral oldu. 

2013'teki Yüksek Askeri Şura Kararları ile orgeneralliğe terfi eden Güler, 2013-16 seneleri arasında Genelkurmay 2. Başkanlığı, 2016-17 yıllarında Jandarma Genel Komutanlığı, 2017-18 senelerinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaptı. 

Cumhurbaşkanlığının 9 Temmuz 2018 tarihindeki kararnamesiyle Genelkurmay Başkanlığına getirilen Güler, evli ve bir çocuk babası.



Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır

1984 senesinde İstanbul'da doğdu. 

2008'de Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu.  

Kurucuları arasında da yer aldığı T3 Vakfı (Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 2018 senesine değin sürdürdü.

TEKNOFEST'in öncüleri arasında yer aldı. 2018 senesinde TÜBİTAK Bilim Kurulu mensubu olan Kacır, 31 Temmuz 2018 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcılığına atandı. 

Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı ve ASELSAN Yönetim Kurulu mensubu olan Kacır, çok iyi seviyede Almanca ve İngilizce biliyor. Mehmet Fatih Kacır, evli ve iki evlat babası.



Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı

1969 senesinde Kastamonu'da doğdu. 1992'de Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu.

Çeşitli kurumlarda yöneticilik yaptıktan sonra 7 Nisan 2022 tarihinde Tarım ve Orman Bakan Yardımcılığı görevini gerçekleştirdi. 

İngilizce bilen Yumaklı, evli ve iki evlat babası.



Ticaret Bakanı Ömer Bolat

30 Ağustos 1963 senesinde İstanbul'da dünyaya geldi.

1984'te Marmara Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi Uluslararası Ekonomik İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu ve Hollanda-Amsterdam Üniversitesi Avrupa Enstitüsünde yüksek lisansını tamamladı. 

Marmara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Enstitüsü'nden doktora diplomasını alan Bolat, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler alanında profesör oldu.

1993 senesinde MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) Genel Sekreterliği görevini yapmaya başladı. Bolat, MÜSİAD'da dört sene de Genel Başkan olarak görev aldı.

Bolat, DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) İcra Kurulu ve Yönetim Kurulu mensubu olarak görev alırken, Albayrak Holding'de de CEO olarak iş yaşamını sürdürdü.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'de Yönetim Kurulu mensupluğu görevini de üstlenen Bolat, AK Parti MKYK (Merkez Karar ve Yönetim Kurulu) mensupluğunu da yürüttü.

Almanca ve İngilizce bilen Bolat, evli ve iki çocuk babası.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu 

1966 senesinde Trabzon'da dünyaya geldi. 

1988'de KTÜ (Karadeniz Teknik Üniversitesi) İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. 

KGM'deki (Karayolları Genel Müdürlüğü) çalışma yaşamına 1989 senesinde başlayan Uraloğlu, 23 Temmuz 2018 tarihinde Karayolları Genel Müdürü olarak atandı.

Abdulkadir Uraloğlu, evli ve üç evlat babasıdır. 

Yorumlar (0)