Yeni iddia: 'Eşref Gani kaçarken toplantım var, döneceğim dedi'

Eski Afgan milletvekili Elay Ershad, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile ilgili Afganistan’dan kaçmadan önce toplantıya gideceğini belirterek helikopterle Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan ayrıldığını iddia etti.

GÜNDEM 18.08.2021, 13:20 18.08.2021, 18:15
Yeni iddia: 'Eşref Gani kaçarken toplantım var, döneceğim dedi'

Taliban'ın Afganistan'da kontrolü sağlamasından sonra 15 Ağustos’ta Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin, ülkeyi terk etmişti.

“Halkını ve ülkesini geride bıraktı”

Eski Afgan milletvekili Elay Ershad, basına bir demeç verdi ve gündemdeki konulara ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Afganistan’ı terk eden Cumhurbaşkanı Gani’yi "cesaretsiz" olarak tanımlayan Ershad, “Çok kızgınım, bunu yorumlayacak bir kelime yok. Halkını ve ülkesini geride bıraktı. Bu adama nasıl güvenip oy verdim bilmiyorum" sözlerini kullandı. Ershad, "Keşke geri dönse ve gözlerine bakıp 'Ben bir kadındım ve burada kaldım' diyebilsem. Kan dökülmesini engellemek isteseydi, 6 ay önce bırakabilirdi" sözleriyle açıklamasını sürdürdü.

Gani’nin yardımcısı Amrullah Saleh, sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, Afganistan anayasasında; cumhurbaşkanının kaçışında, ölümünde, istifasında veya yokluğunda cumhurbaşkanı birinci yardımcısının ülkenin geçici cumhurbaşkanı olduğunu belirterek, “Şu anda Afganistan’dayım ve geçici meşru cumhurbaşkanı benim. Fikir birliği ve desteklerini sağlamak için bütün liderlere ulaşmaya çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

Özbekistan'a kaçtığı iddia edilmişti BAE'den çıktı

Yazılı bir açıklama yapan Tacikistan Dışişleri Bakanlığı, Gani'nin Tacikistan’a kaçtığı iddialarına yanıt verdi ve Gani’nin uçağının Tacikistan hava sahasına girmediği ve Tacikistan topraklarına inmediğini açıkladı. Açıklamada ayrıca Tacik devletine, bu bağlamda bir talebin iletilmediği de aktarıldı.

Daha sonra  Gani'nin Özbekistan'a kaçtığı iddia edilmesi üzerine Afganistan'ın Taşkent Büyükelçiliği yetkilisi bir açıklama yaptı ve Eşref Gani'nin Özbekistan'a gittiğine yönelik herhangi bir bilgiye sahip olmadığını bildirdi.

Gani'nin nereye kaçtığının cevabı ise   BAE geldi. Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dışişleri Bakanlığı, Gani ve ailesinin ülkeye sığındığını sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu.  

Yorumlar (0)