'Yeni Evim Kampanyası'nda başvurular başlıyor

'Yeni Evim Konut Finansman Programı' çerçevesindeki başvurular 16 Ocak'ta başlayacak.

GÜNDEM 15.01.2023, 19:29
'Yeni Evim Kampanyası'nda başvurular başlıyor

Söz konusu kampanyayla orta gelirli yurttaşların 81 kentte piyasa şartlarına göre çok daha uygun vade yapılarıyla ilk evlerini alabilmesi amaçlanıyor.

Bu çerçevede, megakent İstanbul'da 5 milyon TL'ye, Ankara, Muğla, Mersin, Antalya, Bursa ve İzmir'de 3 milyon TL'ye ve diğer şehirler için 2 milyon TL'ye değin finansman sağlanabilecek.

İlk üç sene devlet katkısıyla birlikte ödeme kolaylığı ve kredi vadesi süresince ev halkı geliriyle uyumlu ödeme olanaklarıyla sunulacak olan finansman modeliyle ilk olarak 100 bin ailenin tümünün birinci el olacak olan yeni konutlarına kavuşması hedefleniyor. Kampanyada, yüzde 0,69 oranından başlayan vade farkı, 15 sene vadeli, yüzde 10 oranında peşinat, ev gelirinin yüzde 30'unu aşmayacak taksit oranı ve ilk üç sene ödeme kolaylığı sağlanıyor olacak. 

Bireyler bahse konu finansman modeliyle 81 kentte bitmiş evler, belirli bir oranda tamamlanan ve devam eden evler, bankalarla garantörlük mukavelesini imzalamış yeni başlayacak olan projelerden ev sahibi olabilecek.

Programdan faydalanmak isteyen evdeki eşlerin üstünde ev bulunmaması ve son bir sene içinde ev satmamış olması isteniyor. Alınan ev beş sene boyunca satılamayacak, yeni evde bir sene ikamet koşulu olacak.

18 yaş üzeri, bankalarca kredi alması uygun bulunan her Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı kampanyadan faydalanabilecek.



İnternet adresi 16 Ocak'ta faaliyete girecek

Projeye dair detaylar 16 Ocak itibarıyla açılacak olan bir internet adresi üzerinden öğrenilebilecek ve yurttaşlar müracaatta bulunabilecek. 

Kampanya çerçevesinde ilk etapta 100 bin evin satışı planlanıyor. Ev bedelinin yüzde 10'luk kısmı peşin olarak alınacak, isteyen daha fazla da ödeme yapabilecek. Emlak Konut Genel Müdürlüğü tarafından üretilen projeler, İMKON, KONUTDER, İNDER, GYODER ile Türkiye Müteahhitleri Birliğine bağlı olan firmaların projeleri ve 81 kentin tümündeki şirketlerin ürettiği küçük ve büyük ölçekli bütün ev projeleri, mali ve teknik kriterleri karşılamaları durumunda bu sürece katılacak.

Muğla, Mersin, Antalya, Bursa, İzmir, Ankara, İstanbul'da ev sahibi olmak isteyen yurttaşlarda bir sene o kentte ikamet etme koşulu aranacak. Diğer kentlerde ise bu koşul geçerli olmayacak.

Yorumlar (0)