Yemedi! MİT'ten sonra TSK'dan da kaçıyorlar...

BM tarafından tanınan ve NATO tarafından desteklenen Libya'nın meşru hükümeti UMH'ye (Ulusal Mutabakat Hükümeti) kan kusturan BAE destekli Hafter, Türk SİHA'ları devreye girdikten sonra perişan olunca yabancı askerler de canını kurtarma derdine düştü. Önceki gün 1600 kadar Rus Wagner şirketinin paralı askeri Libya'dan kaçırılırken bugün de sözde Bilim Kurulu Libya'yı terk ederek Malta'ya gitti. Bilim Kurulu kamuflajlı silahlı askerlerin MİT'e takılmamak için seyahatlerinde "bilim insanı" kimlikleri kullandıkları ortaya çıktı.

GÜNDEM 26.05.2020, 13:16
Yemedi! MİT'ten sonra TSK'dan da kaçıyorlar...

Yabancı askerler, Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri cuntacı general Halife Hafter'i teker teker bırakıyor.

Libya'da, paralı askerlerin Libya'yı terk etmeye başladığına dair iddialar dış basın ile sosyal medyada geniş yer buluyordu. Konuya ilişkin bir haber de Amerikan New York Times tarafından yayınladı. New York Times gazetesi, bir grup paralı askerin Halife Hafter ile yaşadıkları anlaşmazlık sonucu Libya’da 4 gün kalarak Malta’ya gittiğini açıkladı.

Libya'nın doğusundaki darbeci milislere destek arayan cuntacı Halife Hafter, yabancı paralı askerleri Libya topraklarına getirmeye devam ediyor. Ancak Türkiye'nin sahadaki etkin operasyonel faaliyetleri nedeniyle elindeki toprakları bir bir kaybeden darbecilerin, iç çatışmaya başladığı ileri sürülüyordu.

Özellikle paralı askerler ile Hafter arasında yaşanan olaylar sonucu anlaşmazlıklar yaşandığı, bu topraklardan çekildiği belirtiliyordu.

Yabancı askerleri 16 uçakla kaçırdılar

Yabancı ve paralı askerlerin Libya'dan çekilmesine ilişkin pek çok görüntü ortaya çıkarken, bu zamana kadar 16 uçağın, birlikleri ülkelerine ve farklı üslere götürmek için tahliyeye geldiği ortaya çıkmış, Libya'nın meşru hükümeti de bu tahliyeleri doğrulamıştı. Tahliye ve geri çekilmelerin arkasında da Hafter ile yaşanan fikir ayrılıkları olduğu belirtiliyor.

Amerikan New York Times gazetesi bu iddiaları doğrular nitelikte bir haber yayınlayarak paralı askerler ile Halife Hafter arasında yaşanan anlaşmazlığı haberleştirdi.

Bilim Kurulu, Malta'ya gitti

Amerikan medyasından New York Times (NYT) gazetesinin BM (Birleşmiş Milletler) tarafından yürütülen bir soruşturmaya dayandırdığı haberinde, Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri cuntacı general Halife Hafter safında savaşmak ve Akdeniz’den Türkiye’nin gönderdiği silahların Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı Libya Ordusuna ulaşmasını engellemek üzere Libya'ya gelen ve "Bilim Kurulu" ismi verilen 20 paralı askerin, Hafter ile yaşadıkları anlaşmazlık sonucu Libya’da 4 gün kalarak Malta’ya gittiği kaydedildi.

Türkiye'ye karşı uluslararası birlik kuruldu

Alman haber ajansı DPA ise, Libya'daki yabancı birliklerin faaliyet alanına ilişkin yayınladığı haberde ilginç bir ayrıntıya yer verdi. Türkiye'nin bölgedeki faaliyetlerini durdurmaya çalışan cuntacı general Halife Hafter, batı destekli çok uluslu bir yapıyı da hayata geçirdi.

Haberde BAE, Ürdün, Malta, Libya, Angola, Botsvana, Güney Afrika ve ABD olmak üzere en az sekiz ülkenin dahlinin olduğu; BAE, Britanya Virjin Adaları ile Malta olmak üzere üç ülkeden en az on şirketin de operasyonda aktif rolü olduğu bildirildi.

MİT'e takılmamak için Bilim Kurulu kamuflajı

"Bilim Kurulu" kisvesi altında faaliyet yürüten 20 kişilik askeri gruba ilişkin bir diğer detay ise gizli görevde bulunan bu ekibin, Türkiye'nin istihbarat ağına takılmaması adına farklı unvan ve kimliklerle seyahatlerini yapıyor olması.

20 kişilik bu ekip, 2019 yılının Haziran ayında Ürdün'den kargo uçağıyla Libya'ya gönderildi. Resmî olarak "bilim insanı" statüsü sıfatı ile yolculuk yapan kişilerin görevi ise "jeofizik ve hiperspektral" araştırmalar olarak gösterilmiş.

20 askerin görevi Türkiye'nin deniz sevkıyatını durdurmak!

Amerikalı gazete New York Times'ta yer alan haberde, bilim delegasyonu ekibi olarak tanıtılan 20 paralı askere, Halife Hafter'in 80 milyon dolar para ödediği kaydedilirken, askerlerin vazifesinin de Türkiye'nin deniz sevkiyatlarını durdurmak olduğu bildirildi.

Haberde ayrıca askerlerin 11’inin Güney Afrika, 5’inin İngiltere, 2’sinin Avustralya ve birinin de ABD vatandaşı olduğu, birinin de eğitimli pilot olduğu kaydedildi. New York Times haberinde şu bilgileri paylaştı:

“Libyalı komutanla anlaşamayan paralı askerler, çekilerek Malta'ya gitmeye karar verdiler. Fakat 2 Temmuz gecesi Bingazi'den ayrılmak istedikleri sırada, botlarından birinde sorun çıktı. 20 asker de bunun üzerine tek bir bota binerek Malta'ya gitti.”

Yorumlar (0)