Yediiklim Yayınevi'ne polis baskını

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, DDK'nın suç duyurusu üzerine 2022-KPSS Lisans oturumuna ilişkin tahkikat başlattı. Tahkikat çerçevesinde, Yediiklim Yayınevi'ne ait iki ayrı iş yerine baskın yapıldı.

GÜNDEM 04.08.2022, 10:48 04.08.2022, 13:13
Yediiklim Yayınevi'ne polis baskını

2022-KPSS Lisans oturumunda çıkan bazı sorulara ilişkin iddiaların akabinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, hususun incelenmesi için dün DDK'ya (Devlet Denetleme Kurumu) talimat vermişti.

Talimatın akabinde DDK müfettişleri incelemelere başlamış, ayrıca iddialara ilişkin olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak suç duyurusunda bulunmuştu.

Başsavcılık harekete geçti

Başsavcılık, bahse konu suç duyurusu üzerine 'görevi kötü yönde kullanma', 'kamunun aleyhine dolandırıcılık' ve 'sahtecilik' suçlarından tahkikat başlattı.

Bu çerçevede, Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü personelleri, Yediiklim Yayınevi'ne ait Ostim ve Kızılay'da iki adrese baskın düzenledi.

Aramada emniyet güçlerinin, burada bulunan tüm KPSS dokümanlarından ve dijital materyallerden birer nüsha alacağı belirtildi. 

 

Gerekli belgeler toplandı

Pazar günü gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda "sorular sızdırıldı" yönündeki iddialar yargıya taşındı. Polis, deneme testlerindeki soruların sınavda çıkmasına ilişkin iddialar sonrasında Yediiklim Yayınevinde arama yaptı ve birtakım belgeleri topladı. İddialara yönelik Yüksek Öğretim Kurumu da inceleme başlattı.

YÖK'ten inceleme kararı

Yükseköğretim Kurulu da ortaya atılan iddialar sonrasında inceleme başlattı. YÖK'ten gelen yazılı açıklamada, KPSS'deki iddiaların incelenmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın DDK'yı görevlendirdiği anımsatılarak, "Devlet Denetleme Kurulunca gerçekleştirilen denetleme ile eş zamanlı bir şekilde Yükseköğretim Kurulunca da inceleme kararı vermiş olup, en kısa zamanda ve şeffaf bir biçimde sonuç kamuoyu ile paylaşılacaktır." sözlerine yer verildi. 

Twitter hesabı üzerinden bir paylaşım yapan YÖK Başkanı Erol Özvar ise "2022 KPSS sınavında çıkan sorulara yönelik iddialarla ilgili DDK'nın gerçekleştirdiği denetleme ile eş zamanlı bir şekilde tarafımızca da inceleme başlatılmış olup, en kısa zamanda ve şeffaf bir biçimde sonuç kamuoyu ile paylaşılacaktır." açıklamasını yaptı.

Denetleme süreci

Cumhurbaşkanlığının üst denetleme organı olarak görev yapan ve başkan ile birlikte 8 üyenin yer aldığı kurul, hukuka uygun, verimli ve düzenli bir şekilde idarenin yürütülmesinin ve geliştirilmesinin sağlanması için bütün kamu kurum ve kuruluşlarında ve sermayesinin yarısından çoğuna bu kurum ve kuruluşların katılmış olduğu her türlü kuruluşta, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında, her seviyedki işçi ve işveren meslek kuruluşlarında, dernekler ve vakıflarda her türlü idari soruşturma, denetleme, araştırma ve incelemeleri yapabiliyor.

Gizli belgeler dahi incelemede

Kurul, yetkileri çerçevesinde bilgi almak amacıyla her kademe, rütbe ve sınıftan ilgilileri davet edebiliyor, doğrudan onlarla yazışabiliyor, fiziki ve elektronik ortamdaki gizli ya da açık her türlü belge, bilgi, kayıt, defter, envanter, mühimmat, malzeme, taşınır ve taşınmazları, olayın ve işlem her safhasında inceleyebiliyor. Devlet Denetleme Kurulu, çalışmaları neticesinde inceleme raporu, denetim raporu, araştırma raporu, soruşturma raporu, ön inceleme raporu, ivedi durum raporu ya da disiplin soruşturması raporu hazırlıyor.

Gizlilik esas

Denetim, inceleme, araştırma ve soruşturma çalışmalarında gizlilik esasıyla çalışılıyor. Raporların gizlilik seviyesine raporun son şeklinin verilmesi beklenen kurul toplantısında karar veriliyor. Kurulda ayrıca raporların yayımlanıp yayımlanmayacağı yönünde de karar veriliyor. 

Ne olmuştu?

KPSS sorularının, daha önce bir yayınevinin soru bankasında çıkan soruların benzeri olduğu yönündeki iddialar, gündeme bomba gibi düşmüştü. Ortaya atılan iddialar üzerine bugün ÖSYM'den açıklama yapılmıştı. Söz konusu açıklamada, “31 Temmuz 2022 Pazar günü 2022-KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı ile Eğitim Bilimleri Sınavı, sabah ve öğleden sonraki oturumlarında güvenli bir şekilde gerçekleştirilmiştir.” sözlerine yer verilirken, sınav sorularının daha önce bir yayınevinde yayınlandığına ilişkin iddialar ise “Bazı soruların, bir yayınevinin deneme sorularıyla aynı olduğuna yönelik sosyal medyada ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz sonucunda asılsız olduğu anlaşılmıştır.” sözleriyle yalanlanmıştı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamada, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 2022-KPSS Lisans oturumundaki sorulardan bazılarına ilişkin iddialar ile ilgili DDK'ya inceleme talimatı vermiştir. İnceleme en kısa zamanda sonuçlanacak ve kamuoyu ile de paylaşılacaktır." denilmişti. 

Erdoğan da kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, "DDK'nın 2022-KPSS ile ilgili gerçekleştireceği inceleme neticesinde elde edilecek olan veriler büyük bir titizlikle değerlendirilecek, gerekli olan adımlar derhal atılacaktır. Tek bir gencimizin bile mağdur olmasına asla izin vermeyiz." ifadelerine yer vermişti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile Resmi Gazete’nin 3 Ağustos sayısında yayımlanan kararla, ÖSYM Başkanı Aygün'ün görevden alındığı belirtilmişti. 









Yorumlar (0)