Yavuz'un 8. bölgeye geçmesi Rumları korkuttu!

Yavuz sondaj gemisi, Akdeniz'de Kıbrıslı Rumlar tarafından parsellenerek kiralanan 8. bölgede sondaja başlıyor. Rum yönetimi, durumdan endişeli.

GÜNDEM 20.01.2020, 09:31
Yavuz'un 8. bölgeye geçmesi Rumları korkuttu!

Kıbrıs'ın batısında sondaj çalışmalarını tamamlayan Yavuz sondaj gemisi, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) tarafından 13 parsele ayrılan ve İtalyan ENI ve Fransız Total şirketlerinin ortaklığına kiralanan 8 numaralı parselle çakışan bölgede sondaj çalışmalarına başlayacak.

Rum yönetimi, yabancı şirketlere kiralanan bölgelerde Yavuz sondaj gemisi tarafından yapılacak çalışmalar hakkında endişeli. Yavuz sondaj gemisi ise KKTC'nin adanın güneyinde çalışabilmesi için verdiği ruhsat dâhilinde çalışmalarına devam edecek.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, geçtiğimiz hafta Yavuz'un yeni çalışma bölgesini "Lefkoşa-1 parseli" olarak açıklamıştı. Rumların yaşadığı endişe ise Bakan Dönmez'in açıkladığı bölgenin tam yeri öğrenildiği zaman anlaşıldı.

Rumlar neden endişe duyuyor?

"Lefkoşa-1" adı verilen parsel, GKRY'nin Kıbrıs adasının güneyini 13 parsele ayırdığı bölgenin merkezinde kalan ve İtalyan ENI ve Fransız Total’in 2020 yılı içinde sondaj yapmak için çalıştığı 8. parsel ile çakışıyor. Rumlar tarafından tek taraflı bir şekilde yürütülen parselleme çalışmalarına tepki olarak KKTC tarafından da parsellenen ve Türk tarafının "G bölgesi" olarak isimlendirdiği bölge içinde kalan Lefkoşa-1 parseli, Rum kesiminin Limasol şehrinin 180 kilometre güneyinde bulunuyor. KKTC'nin G parseli ve Rumların 8. parselinin üçte ikisinin kesiştiği öğrenildi. Yavuz sondaj gemisi bu bölgedeki çalışmalarını 24 Mayıs'a kadar sürdürecek.

Çıkacak gaz ve petrolden elde edilen gelir paylaşılacak

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Avrupa Birliği tarafından yapılan “Türkiye Yavuz’u doğu Akdeniz’de yeni bir göreve gönderdi” açıklamasına Yavuz sondaj gemisinin geçtiğimiz Cuma günü sondaj çalışmaları için 8 numaralı ruhsat sahasına hareket ettiğini belirterek yanıt verdi. Aksoy, Kıbrıs Türklerinin bu bölgede en az Kıbrıs Rumları kadar hak sahibi olduğunu, buradan çıkan petrol ve doğalgaz gelirinin iki tarafça paylaşılacağını belirtti.

Yorumlar (0)