Yavuz Sondaj Gemisi, ilk seferine hazırlanıyor 

Karadeniz’de yürütülen doğal gaz arama çalışmalarında görev almak için yola çıkan ve 7 Ekim 2021’de Filyos Limanı’na demirleyen Yavuz Sondaj Gemisi, Karadeniz’de çıkacağı ilk seferi için hazırlıklara başladı.  

GÜNDEM 02.01.2022, 16:50 03.01.2022, 09:13
Yavuz Sondaj Gemisi, ilk seferine hazırlanıyor 

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın işletmecisi ve sahibi olduğu Yavuz Sondaj Gemisi, Karadeniz’de doğal gaz bulunduğu haberinin alınması üzerine 7 Ekim 2021 tarihinde Türkiye’nin 3’üncü büyük limanı niteliğinde olan Filyos Limanı’na gelmiş ve burada demirlemişti. Kule montajı için başlanan çalışmaları tamamlanan, 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapma özelliği bulunan Yavuz Sondaj Gemisi, Karadeniz’deki ilk görevine çıkmak için gün saymaya başladı. 

104 metrelik kule yüksekliği bulunan, 229.6 metre boya ve 36 metre genişliğe sahip olan Yavuz Sondaj Gemisi, Türkiye’nin -Fatih Sondaj Gemisi’nden sonra- envantere dahil olan 2’nci derin deniz sondaj gemisi özelliğine sahip olması nedeniyle oldukça önemli. Kule montajı geçtiğimiz günlerde tamamlanan geminin Şubat 2022’de Karadeniz’e açılması bekleniyor. Kanuni ve Fatih Sondaj Gemileri Karadeniz’deki çalışmalarına devam ederken 3’üncü gemi olarak Yavuz Sondaj Gemisi de katılacak. 



2019 senesinde faaliyetlerine başladı 

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) işletmecisi ve sahibi olduğu derin sondaj gemisi, daha önce Vietnam, Malezya, Kenya ve Tanzanya gibi ülkelerde görevlerde bulundu. Ekim 2018 döneminde TPAO’ya dahil edilen Yavuz Sondaj Gemisi, 2019 senesinde Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine katıldı. Akdeniz’de yürütülen doğal gaz arama çalışmaları kapsamında faaliyetlerine başlayan Yavuz Sondaj Gemisi, dinamik konumlandırma sistemine sahip olmasıyla ön plana çıkıyor.  



6 metrelik dalgalarla mücadele edebiliyor 

6 metreye kadar yükselen dalgalarla sorunsuz şekilde mücadele eden ve metrelerce dalga altında dahi sondaj yapabilme özelliğine sahip olan Yavuz Sondaj Gemisi, Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi kapsamında kullanılıyor. Proje kapsamında açık denizde inşa edilecek doğal gaz üretim tesisi, Filyos Endüstri Bölgesi’ndeki gaz alımı ve işletme tesisi ile bu işletmeleri birbirine bağlayacak boru hattından oluşuyor. Filyos kıyısından kuş uçuşu 155 kilometre uzaklığa ve 2 bin 200 metre derinliğe inşa edilecek olan sistem, içerisinde 40 adet üretim kuyusu ve bu kuyulardan gelen doğal gazı toplamak üzere boru hatları bulunduracak. Bu şebekenin kurulumu ile birlikte denizde açılacak kuyulardan çıkartılıp işlenen doğal gazın 40 santimetre çapındaki çelik boru hattı ile karaya taşınması planlanıyor. 



Karadeniz’deki büyük keşif  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TPAO’nun 2020 senesinde Karadeniz’de yürüttüğü çalışmalar sonucunda Tuna-1 kuyusunda 405 milyar metreküplük doğal gaz keşfettiğini açıklamıştı. Fatih Sondaj Gemisi’nin Sakarya Gaz Sahası’nda açılan Tuna-1 kuyusunda yürüttüğü çalışmalar, ülke genelinde büyük sevinçle karşılanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 1 sene sonra, 2021 senesinde de yine Sakarya Gaz Sahası’nda açılan Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük doğal gaz bulunduğunu açıklamıştı. Arka arkaya gelen bu güzel haberler Türkiye’nin karada ve denizde gerçekleştirdiği başarılı çalışmaların sonuçları olarak tarihe kazındı. 2020 senesindeki keşif, açık denizde gerçekleştirilen dünyanın en büyük keşiflerinden biri olarak dünya tarihine geçti. Kanuni ve Fatih Sondaj Gemileri hali hazırda Karadeniz’deki keşif çalışmalarını ve sondaj faaliyetlerini yürütmekle görevli. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Yavuz Sondaj Gemisi’nin de çok kısa bir süre içerisinde akranlarının yanına katılacağını duyurdu. 

Yorumlar (0)