Yavuz, ilk görev yolculuğuna çıktı!

Akdeniz'deki doğal gaz keşfi için faaliyette bulunacak Yavuz sondaj gemisi, ilk görev yolculuğuna çıktı. İşte göreve ilişkin detaylar...

GÜNDEM 08.04.2022, 18:34 Hakan Öksüz
Yavuz, ilk görev yolculuğuna çıktı!

Türkiye'nin gaz keşfi için kullanılacak olan Yavuz sondaj gemisi, ilk görev yolculuğuna yarın başlayacak. Karadeniz'de bulunan 540 milyar metreküp gazın çıkarılması faaliyetine geçecek olan gemi için tören düzenlendi.

Fatih Dönmez: "Heyecan verici olacak"

Yavuz Sondaj Gemisi Uğurlama Töreni'nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Doğu Akdeniz'de çıkarılacak doğal gaza ilişkin heyecan verici gelişmeler yaşanacak." dedi.

Christmas tree, deniz tabanına yerleştirilecek!

Yavuz sondaj gemisinin kontrol sistemleri, deniz tabanına inecek. Bunun için önce Türkali-2 kuyusuna hareketlenecek olan gemi, çıkarılacak doğal gazı 2023 yılında karaya getirecek. Deniz tabanına yerleştirilecek sistemlere "christmas tree" adı veriliyor. Bu sistemler, doğal gaz çıkarılması görevindeki ilk aşamayı temsil edecek.

Kuyular büyük dağıtım haznesine bağlanacak!

Doğal gazın çıkarılacağı 6 kuyuya, "christmas tree" denilen bu sistemlerden yerleştirilecek. Bu işlemin yaklaşık olarak "bir buçuk ay" sürmesi bekleniyor. Daha sonra ise boru hattı ile kuyunun bağlantısı sağlanacak. Bu 6 kuyunun her biri, nihayetinde bir büyük dağıtım haznesine bağlanacak. 

Söz konusu dağıtım hazneleri, bu yılın Eylül ayında deniz tabanına kurulacak. Doğal gazın çıkarılmasının ilk aşaması olan Faz-1 görevinde günlük olarak 10 milyon metreküp gaz çıkarılacak. Gemide sinema ve spor salonu ile küçük bir hastane de bulunuyor.

Yorumlar (0)