Yavuz, G ruhsat sahasına girdi!

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, Yavuz sondaj gemisinin Kıbrıs Adası'nın güneyindeki G ruhsat sahasına intikal ettiğini duyurdu.

GÜNDEM 19.01.2020, 13:20 19.01.2020, 13:25
Yavuz, G ruhsat sahasına girdi!

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Yavuz sondaj gemimiz, geçtiğimiz cuma günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükümetinin 2011 senesinde Türkiye Petrolleri’ne verdiği ruhsatlar çerçevesinde, üçüncü sondaj faaliyetini gerçekleştirmek üzere Kıbrıs Adası’nın güneyindeki 'G' ruhsat sahasına intikal etmiştir" duyurusunda bulundu.

Rumlar ve Türkler gelirleri paylaşacak

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, Yavuz sondaj gemisinin KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) ruhsat sahalarındaki üçüncü sondaj faaliyetine ilişkin AB (Avrupa Birliği) tarafından yapılan açıklama hakkındaki soruyu yanıtladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, "Yavuz sondaj gemimiz, geçtiğimiz cuma günü KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) hükümetinin 2011 senesinde Türkiye Petrolleri’ne verdiği ruhsatlar çerçevesinde, üçüncü sondaj faaliyetini gerçekleştirmek üzere Kıbrıs Adası’nın güneyindeki 'G' ruhsat sahasına intikal etmiştir. Bu sahada Kıbrıs Adası’nın ortak sahibi olarak Kıbrıs Türklerinin de en az Kıbrıs Rumları kadar hakları vardır. Burada petrol ve doğal gaz bulunması durumunda iki taraf da gelirleri birlikte paylaşacaktır." cevabını verdi.

Bu çerçevede Kıbrıs Türk makamlarının hidrokarbon kaynaklarının ve gelirlerinin hakça paylaşımına yönelik 13 Temmuz 2019 tarihinde yaptığı önerinin halen geçerli ve çözüm için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, açıklamasında şöyle dedi:

"Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin ve Kıbrıs Türklerinin Doğu Akdeniz’deki haklarının gasp edilmesine 2003 yılından beri sessiz kalmıştır. Yaptığı hiçbir açıklamada Kıbrıs Türklerine değinmemiş, Kıbrıs Türklerinin varlığını ve haklarını yok saymıştır. Avrupa Birliği (AB) öncelikle birlik dayanışması kisvesiyle bu gerçeklikten uzak, ön yargılı, çifte standartlı politikalarını sona erdirmelidir. Kıbrıs Türklerinin Kıbrıs Adası’nın doğal kaynakları üzerindeki hakları garanti altına alınıncaya ve 13 Temmuz 2019 önerisi çerçevesinde bir işbirliği mekanizması kurulana değin Ada’nın güneyinde de Kıbrıs Türklerinin haklarını korumaya devam edeceğimizden kimse şüphe duymamalıdır."

Yorumlar (0)