Yavuz, AB'yi endişelendirdi!

Türkiye'nin sondaj gemisi Yavuz'un Karpaz açıklarına ulaşması, AB'den 'endişeliyiz' açıklamasının yapılmasına neden oldu.

GÜNDEM 09.07.2019, 09:02
Yavuz, AB'yi endişelendirdi!

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki enerji hamlesi Avrupa'yı endişelendirdi. Türkiye'nin sondaj gemisi Yavuz'un Karpaz açıklarına ulaşmasıyla eş zamanlı olarak AB'den 'endişeliyiz' tepkisi geldi.

Türkiye'nin "Milli Enerji ve Maden Politikası" kapsamında, denizlerdeki arama ve sondaj faaliyetlerinin artırılması amacıyla Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)'nın satın aldığı sondaj gemisi Yavuz, Karpaz açıklarına ulaştı. Yavuz'un gelişinin ardından Avrupa Birliği'nden (AB) Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerine dair haddi aşan bir açıklama geldi.

Endişelilermiş!

Avrupa Birliği'nden (AB), Türkiye'nin Doğu Akdeniz'e gönderdiği ikinci sondaj gemisiyle ilgili bir açıklama yapıldı. Avrupa Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki yeni sondaj operasyonunun büyük endişeyle karşılandığı belirtildi.

Bölgede tansiyonun yükselmesinin kabul edilemez olduğunun söylendiği açıklamada, Türkiye'nin sondaj çalışmalarının GKRY'nin (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) egemenliklerini ihlal anlamına geldiği savunuldu.

Yavuz KKTC sularında olduğu için KKTC'den izin alındı

Türkiye’nin denizlerdeki arama ve sondaj faaliyetlerinin artırılması amacıyla Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)’nın satın aldığı sondaj gemisi Yavuz, Dipkarpaz Zafer burnunun güney tarafına ulaştı. Yavuz, Gebze’den 20 Haziran 2019 tarihinde yapılan törenin ardından yola çıkmıştı. Sondaj gemisi gerekli araştırma ve analizler sonrasında bölgede ilk sondajına start verecek. Önceki gün Fatih gemisi için SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) olduğu iddia edilen bir araç, KKTC semalarında uçuş gerçekleştirdi. Kıbrıs Postası’na konuşan KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, söz konusu aracın SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) değil, İHA (İnsansız Hava Aracı) olduğunu ve uçuşun bilgileri dahilinde olduğunu beyan etti.

Yavuz Sondaj Gemisi hakkında bilgi!

Maksimum yatak kapasitesi 210 olan Yavuz sondaj gemisinde görevli Türk personel, genellikle 21 günlük çalışmanın ardından bir haftalık süreyle eve dönüyor. Yabancı personel ise sadece 28 günde bir izin kullanabiliyor.

Türk sondaj gemisi Yavuz'da spor ve sinema salonuyla dinlenme odaları yer alıyor. Tam zamanlı bir doktorun görev aldığı gemide 4 yataklı mini hastane de bulunuyor.

Elektrik ihtiyacını 42 megavat kapasiteli dizel yakıtlı jeneratörlerden karşılayan sondaj gemisi Yavuz'un, 7,5 milyon litre yakıt kapasitesi bulunuyor.

Yapımı 2011 yılında tamamlanan sondaj gemisi Yavuz, daha önce Tanzanya, Kenya, Malezya ve Filipinler başta olmak üzere farklı ülkelerde görev aldı.

Yorumlar (0)