Yassıada teklifi Meclis'te kabul edildi

Yargılamanın dayanağı niteliğinde olan kanun hükümlerinin yürürlükten kaldırılması kararlaştırıldı.

GÜNDEM 23.06.2020, 23:44
Yassıada teklifi Meclis'te kabul edildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda Yassıada yargılamalarının hukuki dayanağının ortadan kaldırılması kanun teklifi görüşüldü. Alınan oy birliği kararına göre yargılamanın dayanağı olan kanun hükümleri yürürlükten kaldırılacak. Öte yandan Yassıada mağdurları haklarının iadesi amacıyla dava açma hakkına sahip olacak.

3 bakan ve Adnan Menderes idam edilmişti

192 milletvekili ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un imzasını taşıyan kanun teklifi, 27 Mayıs 1960 darbesinin sonunda kurulan Yüksek Adalet Divanı tarafından gerçekleştirilen 'Yassıada yargılamaları' ile birlikte dönemin Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, dönemin Başbakanı Adnan Menderes ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edilirken, teklif, Yüksek Adalet Divanı'nın kullandığı yetkilerin hukuki dayanağını oluşturan ve halihazırda yürürlükte olan kanun hükümlerinin geriye dönük olarak yürürlükten kaldırıyor.

Mağdur yakınları için tazminat hakkı

Yassıada'daki yargılamalardan zarar görenler ve mirasçıları tarafından zararlarının karşılanması yönünde yapılacak başvuruların değerlendirilmesi ve karara bağlanması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bir komisyon kurulması kararlaştırıldı.

Öte yandan mağdur yakınları için bir miktar tazminat ödenmesi planlanıyor.

Yorumlar (0)