Yaşar Büyükanıt vefat etti! Cenaze programı belli oldu

19 Kasım’da eşi Filiz Büyükanıt yaşamını yitirdikten sonra bugün de Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Büyükanıt, İstanbul'da cumartesi günü son yolculuğuna uğurlanacak.

GÜNDEM 21.11.2019, 10:15 21.11.2019, 12:58
Yaşar Büyükanıt vefat etti! Cenaze programı belli oldu

Sağlık durumu el vermemesi sebebiyle eşinin cenaze törenine katılamayan Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 25’inci Genel Kurmay Başkanı’ydı ve bu sabah kalp yetmezliği teşhisiyle hayata gözlerini yumdu. Büyükanıt'ın cenazesinin, cumartesi günü Selimiye Camii'nde öğle namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedileceği bildirildi. 

“Benimle mezara gidecek”

Büyükanıt, ülkemiz yakın dönem siyasetine damga vuran Ergenekon sürecinden bir ay önce dönemin Başbakan’ı Recep Tayyip Erdoğan’la gerçekleştirdiği 4 Mayıs 2007 tarihli ‘Dolmabahçe görüşmesi’ ile hatırlanıyor.



Büyükanıt, 2 saat 15 dakika süren görüşmenin ardından “konuşulanlar benimle mezara gidecek” demişti. İkili arasındaki görüşme ülke gündemine “e-muhtıra” olarak geçen 27 Nisan muhtırasından sonra gerçekleşmişti.



Görüşmelere yönelik Ergenekon sürecine sessiz kalma iddialarında bulunanlara Büyükanıt, meselenin sadece güvenlik meselelerini görüşen iki resmî makam arasında bir görüşme olduğuna ve başka taraflara çekilerek çirkinleştirildiğine dair açıklamalarda bulunmuştu.

2012 senesinde TBMM Darbe ve Muhtıra Araştırma Komisyonu’nda geçmişe yönelik açıklamalar yapan Büyükanıt bu metnin bir e-muhtıra değil, ‘laiklik hassasiyetlerini” gösteren bir metin olduğunu ifade etmişti.

25’inci Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın hayatı ve kariyeri

1940 yılında Eylül ayının 1’inde İstanbul’da dünyaya gelen Büyükanıt 21 yaşında Kara Harp Okulu’ndan mezun olmuş, 2 sene sonrasında 1963’te Piyade Okulu’nu bitirmişti.

Yaklaşık 7 sene kadar farklı birliklerde Takım ve Bölük Komutanlığı görevlerini ifa eden Büyükanıt, 32 yaşında Kara Harp Akademisi’ni bitirerek kurmay subay oldu. Bu sürecin ardından 6.Piyade Tümeni’nde Harekât Şube Müdürlüğü, Kara Harp Akademisi’nde öğretim üyeliği, Kuleli Askerî Lisesi Komutanlığı, Belçika’da Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı Yüksek Karargâhında İstihbarat Dairesi Temel İstihbarat Şubesi Kuvvet ve Sistem Kısım Amirliği görevlerini yerine getirdi. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı, Genelkurmay Personel Daire General-Amiral Şubesinde Kısım Amirliği ve Şube Müdürlüğü yaptı. 

Kurmaylığının 26'ıncı senesinde 1988’deTuğgeneral unvanıyla ülkemize hizmet vermeye başlayan Büyükanıt, bu rütbe altında 2.Zırhlı Tugay Komutanlığı ve İtalya/Napoli’de NATO Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığında İstihbarat Daire Başkanlığı görevinde bulundu. 4 sene sonrasında Tümgeneral rütbesine terfi eden Yaşar Büyükanıt, bu rütbe ile de Genelkurmay Genel Sekreterliği ve Kara Harp Okulu Komutanlığı yapmıştı. Korgeneralliği döneminde7.Kolordu Komutanı, ardından Genel Kurmay Harekât Başkanı oldu.

2000 senesinde Orgeneral olan Büyükanıt, 2006’da atanmasına dek Genelkurmay 2.Başkanlığı, 1.Ordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerini ifa etti. 2006’da atandığı Genelkurmay Başkanlığı görevinden 2008 senesinde Zafer Bayramı’nda yaş haddinden emekliye ayrıldı. 

Bir çocuk babası olan 25’inci Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt kariyeri boyunca pek çok ödüle layık görüldü. TSK Üstün Hizmet Madalyası, , İtalya Silahlı Kuvvetleri Şeref Nişanı, Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, ABD Silahlı Kuvvetler Liyakat Madalyası, Kore Cumhuriyeti Tongil Liyakat Madalyası ve Pakistan İmtiyaz Nişanı gibi nişan ve ödüllere sahipti.

Büyükanıt 79 yaşında kalp yetmezliğinden hayata gözlerini yumdu.


  


 

Yorumlar (0)