YAŞ'ta dikkat çeken isimler!

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) alınan kararlar kapsamında, 14 general ve amiral bir üst rütbeye, 40 albay ise general ve amiralliğe terfi etti.

GÜNDEM 02.08.2019, 15:54
YAŞ'ta dikkat çeken isimler!

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarıyla mevcut komuta yapısının beraberliğinin korunmasının ve yapılan nöbet değişiminin devam eden ve beklenilen operasyonlara pozitif yansımaya devam edeceği, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nin harekat etkinliğini daha da çoğaltacağı değerlendirilirken atama kararlarıyla ilgili çalışmaların çok kısa bir süre içinde tamamlanacağı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün toplanan Yüksek Askeri Şura (YAŞ)'da alınan kararlar boyutunda, 30 Ağustos 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 14 general ve amiral bir üst rütbeye, 40 albay ise general ve amiralliğe terfi ettirildi.

12 general ve amiralin görev sürelerinin bir sene, 313 albayın görev sürelerinin ise 2 sene süreyle uzatıldığı kararlarla bir general yaş haddi sebebiyle 1 Eylül 2019 tarihinden itibaren, 47 general ve amiral kadrosuzluk sebebiyle 30 Ağustos 2019 tarihi itibarıyla emekli edildi.

Yuvaya dönüşten generalliğe

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları kapsamında yükselen isimler arasında Hava Harp Okulu Komutanı Tuğgeneral Erdoğan Gür ve 10. Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral İsmail Günaydın da bulundu. Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı Harekatları Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi Komutanlığı yapan Tuğgeneral İsmail Üner de yükselen bir diğer isim oldu.

Hava Kuvvetleri Karargahı'ndaki önemli kişiler arasında bulunan İstihbarat Başkanı Tuğgeneral Ali Serin de 30 Ağustos tarihi itibarıyla bir üst rütbeye terfi etti. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin baskıları nedeniyle görevlerinden ayrılmak zorunda kalan ve darbe girişiminden sonra "yuvaya dönüş" kapsamında üniformalarına buluşan Albay Aziz Adalı, Albay Gökhan Ergün ve Albay Gürel Erusta da tuğgeneral oldu.

Kumpas mağdurlarına terfi

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)'nün kumpas davalarında yargılanan bazı kişiler de Deniz Kuvvetleri Komutanlığında yükseldi. Kurmay albaylar Özgür Özcan Altunbulak, Mehmet Emre Sezenler, Erhan Aydın, Rafet Oktar, Refik Levent Tezcan bu kişiler arasında bulundu.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)'nün bir başka kumpası olan Askeri Casusluk Davası'nda 3 sene mahkum yatan Tuğamiral Yankı Bağcıoğlu da Yüksek Askeri Şura (YAŞ)'ta tümamiralliğe terfi ettirildi. Tuğamiral Yankı Bağcıoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığında Harekat Başkanlığı görevini sürdürüyordu.

Korgeneralliğe yükselen tek isim

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları kapsamında yükselen bir diğer kişi ise Tümgeneral İrfan Özsert oldu. Bu yıldaki şurada korgeneralliğe terfi ettirilen tek tümgeneral olan Genelkurmay İstihbarat Başkanı İrfan Özsert, son zamandaki başarılı çalışmalarıyla dikkat çekmeyi başarmıştı.

Kara Kuvvetlerinde yükselen bir diğer komutan ise Tuğgeneral Bahtiyar Ersay oldu. Balyoz davasından 31 ay hapis yatan Tuğgeneral Bahtiyar Ersay, Çukurca'daki 2. Hudut Tugay Komutanlığı esnasında terörle mücadelede birçok önemli görevde yer aldı. Korgeneraller sırasında en kıdemli olan Kara Kuvvetleri EDOK Komutanı Korgeneral Şeref Öngay ile Genelkurmay 2. Başkanı Korgeneral Metin Gürak ise görev süresi devam eden isimler arasında yer aldı.

Görevdeki sürelerini tamamlayanlar

Geçen yıl görev süresi bir yıl uzatılan Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ile 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş, görevdeki bekleme sürelerini tamamlamladıktan sonra emekliye ayrılan dört yıldızlı iki isim oldu.

Genelkurmay Askeri Etüd ve Stratejik Daire Başkanı Tuğgeneral Necdet Tuna yaş haddi sebebiyle emekli olurken Türk Askeri Temsil Heyeti Başkanı Hava Korgeneral Nihat Kökmen ile Hava Kuvvetleri Lojistik Komutanı Korgeneral Yılmaz Özkaya da rütbeyere terfi etme sürelerini tamamlamalarının ardından emekliye sevk edildi.

TSK'nın komuta kademesinde değişiklik yok

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) komuta kademesinde ise değişim olmadı. Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları kapsamında, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz'ün görev süreleri, beklenildiği gibi bir sene daha uzatıldı.

Güvenlik uzmanları, kararların, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın direktif ve talimatları, Millî Savunma Bakanlığının (MSB) yönetiminde Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının yoğun ve dikkatli çalışması sonucu hayata geçtiğini açıkladı.

Terfi ve atamalarda personelin sicil dosyaları, fiil ve davranışları, başarı durumları ve performansları ile liyakat esaslarının her zaman dikkate alındığını söyleyen uzmanlar, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) sonrası yaşanan bu nöbet değişimi ve mevcut komuta yapısının beraberliğinin, devam eden teröristle mücadele harekatı, Fırat'ın doğusuna olası harekat ve Doğu Akdeniz'deki gelişmeler düşünüldüğünde, sahaya pozitif yansıyacağını ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nın harekat etkinliğini daha da artıracağını değerlendiriyor.

Diğer yandan atama kararlarıyla ilgili çalışmaların kısa bir sürede tamamlanacağı açıklandı.

Yorumlar (0)