YAŞ kararları açıklandı: 'Sarıklı Amiral' emekli edildi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarını açıkladı.  

GÜNDEM 04.08.2021, 16:49 06.08.2021, 09:22
YAŞ kararları açıklandı: 'Sarıklı Amiral' emekli edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında bugün gerçekleştirilen Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında Kuvvet Komutanları’nın son durumları değerlendirildi, terfi ve atamalar gerçekleştirildi. 

Toplantı bitiminde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın bildirdiğine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile yürürlüğe giren kararların başında, Kara Kuvvetleri Komutanı’nın değişmesi geliyordu.  

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, yaş haddi sebebiyle emekliye sevk edildi. Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever ise Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atandı. 

Sarıklı ve cübbeli görüntülerinin basına yansımasının ardından "Sarıklı Amiral" olarak isimlendirilen Tuğamiral Mehmet Sarı da emekliliği sevk edildi.



Komutanların görev süreleri uzatıldı 

Bir diğer karar ise Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal’ın ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz’ün görevlerinin birer sene uzatılması oldu. 

Musa Avsever kimdir? 

1957 senesinde Konya’da dünyaya gelen Musa Avsever, 2003 senesinde tuğgeneralliğe, 2007 senesinde tümgeneralliğe ve 2012 senesinde de korgeneralliğe terfi etti. 15 Temmuz darbe teşebbüsü sırasında 2. Kolordu Kumandanı olarak görev yapıyordu. Teşebbüs sonrasında, 28 Temmuz 2016’da toplanan Yüksek Askeri Şura’da terfi ederek 1. Ordu Komutanlığı’na getirilmişti. 

Alınan diğer kararlar şu şekildeydi:

  • 240 olan general ve amiral sayısı 266'ya yükseltildi.
  • 44 amiral ve generalin görev süreleri birer sene; 320 albayın görev süreleri de ikişer sene uzatıldı.
  • 30 Ağustos 2021 itibarıyla geçerli olmak üzere 56 albay amiralliğe ve generalliğe; 17 general ve amiral ise bir üst rütbeye yükseltildi.
Yorumlar (0)