Yarım asırlık koleksiyon, görenleri şaşırtıyor: “Sigarayı cezalandırıyorum”

Neredeyse yarım asırdır sigara paketlerini toplayarak büyük bir koleksiyon haline getiren Vedat Urhan, kendisinin sigaradan 15 sene önce kurtulduğunu belirterek, “Ben içmiyorum ama bu koleksiyonla sigarayı hem hapsediyorum hem de cezalandırıyorum” ifadelerini kullandı. 

GÜNDEM 11.04.2022, 14:48 12.04.2022, 09:38
Yarım asırlık koleksiyon, görenleri şaşırtıyor: “Sigarayı cezalandırıyorum”

Elazığ’da ikamet eden ve 1976 yılından bu yana sigara paketlerini biriktirmeye devam Vedat Urhan, günümüzde hiçbir yerde bulunmayan ve üretimi seneler öncesinden sonlanmış sigaraları dahi 200 parçalık koleksiyonunda imtina ile saklıyor. Yaklaşık 15 sene önce sigarayı bıraktığını ancak bu hobisine devam ettiğini vurgulayan Urhan, koleksiyonerler tarafından bu özel koleksiyona 100 bin lira fiyat biçildiğini belirtti. 

“Birdenbire bu paketleri koleksiyon yapma hevesini gördüm kendimde”

46 senelik emeğin ürünü olan koleksiyonu ile ilgili bilgiler paylaşan Urhan, “Ben bundan yaklaşık yarım asır önce, 1976 senesinde İstanbul’a gittim. Fabrikada çalışmak ve geçimimi sağlamak için gitmiştim. Çalıştığım dönemde sık sık Tophane Pazarı’ndan da geçiyordum. Gençlik yıllarımızdı. Maalesef sigara alışkanlığımız vardı. Birdenbire bu paketleri koleksiyon yapma hevesini gördüm kendimde. Ardından ‘Fuar’ isimli bir sigara piyasa sürüldü. Yabancı sigaralar da o dönemde görülebiliyordu. Bunlarla birlikte biriktirme sürecine başlamış olduk” ifadelerini kullandı.

“İstanbul’da başlayan bu hobim, Elazığ’da da devam etti”

İstanbul’da yaklaşık 3 yıl çalıştığını ardından Elazığ’a tekrar döndüğünü belirten Urhan, “İstanbul’da başlayan bu hobim, Elazığ’da da devam etti. Burada da pek çok sigara paketini topladım ve koleksiyonuma kazandırdım. Çocuklarım sigara içmemem konusunda beni çok uyarıyordu. Onların vasıtasıyla çok şükür içmekten kurtuldum. Cebimde bir paket vardı. Kırdım ve çöpe attım. O an benim için bitti. Ama koleksiyon merakım her zaman devam etti. Koleksiyonumda boş paket bulunmuyor. Hepsinde sigaralar var” şeklinde konuştu.

“Ben kırdığım sigaraları cezaevine attım ki kimse bir daha buna bulaşmasın”

Sigaranın çok büyük bir pişmanlık olduğunu dile getiren Urhan, “Gördüğüm herkese bu uyarıyı yapıyorum. Kimse içmesin. Kimseye de içirmeyin. Ben kırdığım sigaraları cezaevine attım ki kimse bir daha buna bulaşmasın. Bana ciddi hastalıklar yaşattı. Çok şükür ki, bu beladan kurtuldum. Tüm arkadaşlarıma da bu tecrübelerimi anlatarak onları sigaradan uzak tutmaya çalışıyorum. Bazı arkadaşlarım beni dinleyerek sigarayı bıraktılar. Bu da beni daha çok mutlu etti” dedi. 

“Şuan üretimi olmayan, hiç bilinmeyen sigaralar dahi bu koleksiyonda yer alıyor”

Koleksiyonundaki eserlere dair de bilgiler paylaşan Urhan, “Koleksiyondaki en eski paket yarım asırlık. 200 parçadan oluşan bir koleksiyon. Şuan üretimi olmayan, hiç bilinmeyen sigaralar dahi bu koleksiyonda yer alıyor. Koleksiyonumu görenler de gerçekten hayranlıkla inceliyorlar. Bu da benim çok hoşuma gidiyor. Bazıları sigarayı nasıl bırakabildin diye soruyorlar. Canımdan kıymetli değildi diyorum. 15 senedir bu koleksiyonu yapmama rağmen 1 kez bile içmedim. Akrabalarıma dahi artık izin vermiyorum. Sigara hem cebe zarar hem sağlığa zarar. Umarım kimse sonu pişmanlık olan bu belaya bulaşmaz” ifadelerini kullandı. 

“Şuan benim için bunun fiyatı 100 bin lira”

Yaklaşık 45 sene boyunca sigara içtiğini belirten Urhan, açıklamalarının son bölümünde şunları kaydetti:
“45 yıl içtim, son 15 senede aklım başıma geldi. Öte yandan şunu da belirteyim. Bu koleksiyonum için çok talip çıktı. Çok isteyenler oldu. 2018 yılında özellikle çok talep ettiler. Ciddi rakamlar teklif ettiler. 20 bin lira veren vardı mesela o dönemde. Ben 50 bin lira istemiştim. Ama şuan 50 bin liraya böyle bir eseri bırakmam söz konusu değil. Şuan benim için bunun fiyatı 100 bin lira. Çok merak edenler ve isteyenler oluyor elbette. Ama bu kadar emek ve bunca yıllık birikimi de bir hiç uğruna elbette bırakamam. Satma merakım da bulunmuyor zaten çocuklara miras kalır, daha güzel olur. Dededen torunlara kadar kalsın bu birikim. O da beni mutlu eder.”

Yorumlar (0)