Yargıtay’dan şoförleri ilgilendiren önemli mesai kararı…

Maaşını alamadığını söyleyerek istifasını veren bir kamyon şoförü, açmış olduğu davanın reddedilmesinin ardından kararı temyize götürdü. Yargıtay ise fazla mesai süresinin kilometreye göre hesaplanamayacağı yönünde hüküm verdi.

GÜNDEM 09.05.2021, 11:33 10.05.2021, 11:40
Yargıtay’dan şoförleri ilgilendiren önemli mesai kararı…

Bir kamyon şoförü maaşını alamadığını gerekçe göstererek notere giderek istifasını verdi.

Şoför, ihbar, kıdem tazminatı, fazla çalışma ücreti, yıllık izin ücreti, hafta tatil ücreti ve genel tatil ücreti gibi ücretlerin davalıdan tahsiline karar verilmesi yönünde talepte bulundu.

Davalı işveren davacının istisnaen yapmış olduğu hafta tatili ve fazla mesai çalışmalarının karşılığı olan bordroların ödendiğini, istinaen yapılan genel tatil çalışmaları karşılığında serbest zaman kullandırıldığını, kilometre başına davacının prim aldığından çok mesai istemeyeceğini ve taleplerin yersiz olduğunu savunarak davanın reddini istedi.

Karar temyize gitti

Davanın reddine 4’üncü İş Mahkemesi tarafından karar verilse de kamyon şoförü kararı temyize götürdü.

Devreye ise Yargıtay 9’uncu Hukuk Dairesi girdi.

Alınan kararda şoförlerin primlerini kilometre başına almaları konusunun gündeme geldiği, şoförlerin fiili uygulamada km başına ücretlerini alıp alamadıklarının net olarak vurgulandığı söylenerek, şu cümlelere yer verildi:

“Bundan dolayı davacının her bir kilometre için aldığı prim ödemelerin belirlenmesi ve bu dönemler için fazla mesainin olduğunun tespiti durumunda sabit ücret üstünden yüzde 150 zamlı saat ücretine göre hesaplamanın yapılıp sabit ücrete göre hak kazanılan fazla çalışma ücreti tespit edilmeli.”

“Hesaplama böyle yapılmalıdır”

Ödenmiş olan prim tutarının yüzde 50’lik kısmına göre hesaplama gerçekleştirilmeli ve iki hesap yöntemi toplanıp fazla çalışma ücreti ortaya çıkmalıdır. Örneğin işçinin sabit olarak 3 bin TL ücreti ve bin TL ortalama prim aldığı durum için 3000 TL/225 saat x 1,5 x fazla çalışma saat sayısı= A şeklinde bir sabit ücrete göre hak kazanılmış olan fazla çalışma ücreti ortaya çıkar. Aynı dönem için ödenmiş olan fazla primlerin zamsız olan kısmını karşıladığı kabul edilip, prim tutarı için 1000 TL/225 saat x 0,5 x fazla çalışma saat sayısı = B hesabıyla da prime düşen fazla çalışma ücreti tespit edilir. A ve B’nin toplamı ise o dönemdeki hak kazanılmış fazla çalışma ücretini ortaya çıkartır. Hesaplama böyle yapılmalıdır.”

“Ücret talep edilmesi engel bir durum değil”

“Genel tatillerdeki hafta tatil veya çalışma karşılığında izin kullanıldığı beyanında bulunulmuş bu durum işçinin genel tatil çalışmasıyla hafta tatili çalışması için ücret talebine engel teşkil etmemektedir.”

“Hafta tatilinde ne kadar çalışıldığının bir önemi bulunmuyor”

“Bilirkişinin raporunda, haftalık tatil çalışması ücretinin fazla mesai içerisinde değerlendirildiği görülmektedir. Zira davalı tarafından kilometre hesabına göre gerçekleştirilmiştir.

Belirtilmiş olan kanun maddesine göre hafta tatilinin çalışma ücretinin ödenmesinde, hafta tatil gününde ne kadar çalıştığının önemi olmaksızın, bir hafta tatili gününde günlük olarak 7,5 saatten aşağıda çalışılmış olsa dahi, çalışmasa da kanunen verilmesi gerekli günlük 1 yevmiyeye ilave 1,5 günlük yevmiye daha çalışma ücreti olarak verilmelidir.

Bu konu göz önüne alınarak, davacının 7 ün boyunca hafta tatili vermeden çalıştığı belirlenen dönemler olması durumunda haftalık tatil çalışması için günlük 1,5 yevmiye üstünden zamlı ücret hesaplanıp hüküm altına alınmalıdır. Hafta tatili için fiili çalışma 7,5 saati aşınca fazla mesai ücreti içinde değerlendirilmesi gereklidir. Temyiz olunan kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir.”

Yorumlar (0)