Yargıtay’dan banka müşterilerini sevindirecek haber

Yargıtay 11.Hukuk Dairesi, bugün verdiği kararla milyonlarca banka müşterisini sevindirdi. Alınan karar göre bundan böyle; bankaların hesap açma ve kapama işlemleri ile hesap cüzdanı yazdırma işlemlerinden artık hiçbir ücret alınamayacak

GÜNDEM 06.10.2021, 12:31
Yargıtay’dan banka müşterilerini sevindirecek haber

 Yargıtay’a kadar giden ve sonucunda milyonlarca banka müşterisini sevindirecek emsal bir karara imzasını atan tüketicinin başına gelenler, yıllardır kullanmadığı bir hesabını kapattırmak istemesiyle başladı. Tüketici, bankanın bu hizmet karşılığında para istemesiyle şok oldu. Ancak bankaya istediği 10 lirayı ödeyen tüketici ardından hakkını aramak Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurdu. Heyet, tüketicinin talebini reddetti. Ancak hukuksuzluğun peşini bırakmayan tüketici daha sonra 1. Tüketici Mahkemesi’nin yolunu tuttu.

Tüketici, Hakem heyeti kararının iptal edilerek bankanın kendisinden tahsil ettiği hesap özeti, hesap işletim, revizyon, aidat gibi ücret kesintilerinin tarafına ödenmesini istedi. Mahkeme, konuyla ilgili olarak yönetmelikte yer alan ve ‘hesap açma ve kapama işlemleri ile birlikte hesap cüzdanı yazdırma işlemlerinden ücret alınmaz’ düzenlemesini dikkate aldı. Ve sonuç olarak davacıdan hesap kapamak için istenen 10 TL.’nin hukuksuz olduğuna hükmetti.

Oy birliği ile karar verildi

Talebi değerlendiren Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, dava dosyasını Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’ne gönderdi. 11. Hukuk Dairesi’de konuyla ilgili emsal bir karar alarak davalı bankayı haksız buldu.

Kararda; “özel bilgiyi gerektiren uyuşmazlık konularında bilirkişi görüşü alınmadan karar verilmesinin usule aykırı olduğu ileri sürülmüştür. Hakimin dosyadaki belgeleri incelemesi sonucunda kendi hukuki değerlendirmesini yaparak bir sonuca ulaşması onun yetki alanındadır. Bu somut olayda da hesap kapama ücretinin belirlenmesi herhangi bir teknik veya özel bilgi gerektirmediğinden bilirkişi raporuna gerek yoktur. Bu nedenlerden ötürü hatalı veya eksik incelemeden söz edilmesi mümkün değildir. Açıklanan nedenlerden ötürü Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kanun yararına bozma talebinin reddine oy birliği ile karar verilmiştir” denildi.

Yorumlar (0)