Yargıtay'dan emsal karar: O sözleri kullanan şimdi yandı!

Tartıştığı kişiye, ‘sıpa, eşek’ sözlerini kullandığını mahkemede itiraf eden kişi ile ilgili beraat kararı Yargıtay’dan geri döndü. 

GÜNDEM 17.12.2021, 17:16
Yargıtay'dan emsal karar: O sözleri kullanan şimdi yandı!

Asliye Ceza Mahkemesi’nde, tartıştığı birine hakaret ettiği iddia edilen genç ile ilgili dava açıldı. 

“Ben ona eşek, sıpa dedim” 

Mahkemedeki ifadesinde sanık, ‘ben eşek sıpası demedim, eşek, sıpa dedim’ sözlerini kullandığını itiraf etti. Mahkeme, ‘Eşek ve sıpa’ sözlerinin hakaret olmadığı gerekçesiyle söz konusu sanığın beraat etmesi yönünde karar aldı. Kararın, davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 4. Ceza Dairesi devreye girdi. Emsal niteliğindeki Yargıtay kararında şu sözlere yer verildi:

“Sanığın duruşmada sırasındaki beyanlarında ‘Ben eşek sıpası demedim, eşek, sıpa dedim’ sözleriyle hakaret ettiğine ilişkin ikrarı sonrasında, sanık ile ilgili yerinde olmayan gerekçeyle söz konusu suçtan beraat verilmesi yasaya aykırı bir durumdur. Hükmünün bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.” 

Yargıtay'ın suç kabul ettiği kelimeler 

Türk Ceza Kanunu’nda yer alan 125.maddede ‘Herhangi bir kişiye saygınlık, şeref ve onurunu rencide edebilecek somut bir olgu ya da fiil isnat eden, sövmek üzere bir kişinin saygınlık, şeref ve onuruna saldıran kişi, adli para cezası ya da 3 aydan 2 yıla kadar hapis ile cezalandırılır” hükmü bulunuyor. 

Yargıtay’ın hakaret saydığı kelimeler ise şu şekilde: “Lanet karı, köpek, şarlatan, eşek, pis gavur, ayyaş, yobaz, hırsız, yavşak, üçkağıtçı.” 
 

Yorumlar (0)