Yargıtay'dan emsal karar: Eşinin kredi kartını iptal ettiren koca şimdi yandı!

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, emsal niteliğinde bir kararla; eşinin bir geliri ve işi olmadığının farkında olan erkeğin, eşinin kredi kartını iptal ettirmesinin manevi tazminatı gerektirdiğine karar verdi.  

GÜNDEM 03.01.2022, 10:01
Yargıtay'dan emsal karar: Eşinin kredi kartını iptal ettiren koca şimdi yandı!

İddiaya göre, Y.B., Aile Mahkemesi’ne başvurarak eşi O.B.’den boşanmayı talep etti. Davacı kadın, evliliğin ardından davalının, kendisine sürekli hakaret ve küfür ettiğini, sadakatsiz bir şekilde davrandığını, toplum içinde küçük düşürücü eylem ve sözlerde bulunduğunu belirtti. 

Mahkeme ‘kişilik haklarına saldırı yok’ dedi, Yargıtay devreye girdi

Davalı eş O.B.’nin sürekli boşanmak istediğini söylediğini belirten davacı kadın, boşanmalarına, 6 bin lira yoksulluk-tedbir nafakası ile 500 bin lira maddi ve 500 bin lira manevi tazminat kararı verilmesini istedi. Davalı koca O.B., söz konusu bütün iddiaları inkâr ederek kendisinin ilk, davacı eşinin ise 2’nci evliliği olduğunu, evliliğin ilk gününden sonra eşinin sürekli maddi isteklerde bulunmaya başladığını, düğünden sonra gelen takıları bozdurarak hesabına yatırdığını öne sürdü. 

Mahkeme; tarafların ortak kararı ile ayrı yaşadıkları, erkeğin, eşinin geliri ve işi olmadığını bilmesine rağmen giderleri karşılamadığı ve kredi kartlarını iptal ettirdiğine dikkat çekti. Boşanmaya neden olan konularda erkeğin tam, kadının kusursuz olması sebebiyle tarafların boşanmalarına, kadın eş yararına bin lira yoksulluk-tedbir nafakası ile 20 bin lira maddi tazminata, manevi tazminat isteğinin ise davacının kişilik haklarına yönelik bir saldırı niteliğinde kusurlu bir eylemin varlığının ispatlanamadığına karar verdi. 

Kredi kartı iptal ettirmek, kişilik haklarına saldırı!

Kararın temyiz edilmesiyle birlikte Yargıtay 2. Hukuk Dairesi devreye girdi ve kredi kartı iptal ettirmenin kişilik haklarına yönelik saldırı niteliğinde bir eylem olduğuna karar verdi. Aile Mahkemesi, dava dosyasını tekrar değerlendirdi ve ilk kararında ısrarcı oldu. Bu karar, davacı kadın tarafından yine temyiz edilince bu kez devreye Yargıtay Hukuk Genel Kurulu girdi. 

Emsal niteliğinde bir karar veren Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, karısının kredi kartını iptal ettiren eşi kusurlu buldu. Karar ise şöyle açıklandı:

“Eşinin geliri ve işi olmadığının farkında olan bir erkeğin, kadının giderlerini karşılamadığı, kredi kartlarını iptal ettirdiği, bu sebeple kendisini telefonla arayan kayınvalidesine ‘manyak karı’ sözleriyle yanıt verdiği belirtilmektedir. Boşanmaya neden olan olaylarda, erkeğin tam, kadının ise kusursuz olduğu konusunda özel daire ve yerel mahkeme arasında herhangi bir uyuşmazlık bulunmamaktadır. Bu açıklamalar çerçevesinde olay incelendiğinde, erkeğin kusurlu eylemleri sebebiyle kadının kişilik haklarının saldırıya maruz kaldığı belirgin olup, davacı kadının yararı için manevi tazminat kararı verilmemesi bozmayı gerektirmiştir. Dolayısıyla, Hukuk Genel Kurulu tarafından da benimsenen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin bozma yönündeki kararına uyulması gerekirken, daha önce verilen kararda direnilmesi yasaya ve usule aykırıdır. Oy birliğiyle mahkeme kararının bozulmasına hükmedilmiştir.”

Yorumlar (0)