Yargıtay'dan emsal "büyü" kararı

Yargıtay “büyü ve muska” ismi altında para almayı “ağır cezayı gerektiren suç” olarak değerlendirdi. Yerel mahkemenin vermiş olduğu hapis cezası az bulunarak bozuldu.

GÜNDEM 23.07.2022, 19:56 25.07.2022, 09:16
Yargıtay'dan emsal "büyü" kararı

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, büyü ve muska yaparak 3 şahsı dolandıran sanığa verilen 1 yıl 3 ay hapis cezasının, "dini duygu ve inançların istismar edilmesi çerçevesinde nitelikli dolandırıcılık" olarak değerlendirilmesi gerektiğine karar verdi.

Dolandırıcılıktan 1 yıl 3 ay hapis kararı

Aydın'da bir kişi, büyü ve muska yöntemlerini kullanarak psikolojik problemlerinden kurtaracağını, sorunlarını çözeceğini, medyumluk diploması vereceğini ve emekli edeceğini iddia ederek 3 kişiden 17 bin 350 TL para aldı.

Olaydan sonra yapılan şikayet sonrasında şüpheli ile ilgili dava açıldı. Yargılama neticesinde Aydın 3. Asliye Ceza Mahkemesi, "dolandırıcılık" suçundan sanığı 1 yıl 3 ay hapis ve adli para cezasına çarptırdı.

Yargıtay kararı bozdu

Karara yönelik itiraz sonrasında dosya Yargıtaya gönderildi. Temyiz istemini görüşen Yargıtay 11. Ceza Dairesi, mahkumiyet kararının bozulmasına hükmetti.

Gerekçe; inanç istismarı

Dairenin söz konusu kararında, sanığın söz konusu eyleminin Türk Ceza Kanunu'nun 158/1'inci maddesinde belirtilen "dini duygu ve inançların istismar edilmesi çerçevesinde nitelikli dolandırıcılık" olarak değerlendirilmesi ve yargılama makamının asliye ceza mahkemesi değil, ağır ceza mahkemesi olması gerektiğine hükmetti.

Bu hususu Asliye ceza mahkemesinin gözetmeden yazılı bir biçimde hüküm kurmasının kanuna aykırı olduğuna dikkat çekilen kararda, oy birliğiyle hükmün bozulmasının kararlaştırıldığı ifade edildi.

Türk Ceza Kanunu'nun 158/1'inci maddesinde işaret edilen "dini duygu ve inançların istismar edilmesi çerçevesinde nitelikli dolandırıcılık" suçunu işleyen kişilere 3 yıldan 10 yıla hapis ve 5 bin gün para cezası verilmesi öngörülüyor.

Yorumlar (0)