Yargıda yapay zeka hamlesi! İş yükünü hafifletecek

Yargı alanında yapay zekanın kullanılmaya başlayacağını ve bu konuda önemli adımlar atıldığını ifade eden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, konu ile ilgili çalışmaların başlatıldığını söyledi.

GÜNDEM 28.07.2022, 17:45 28.07.2022, 17:49
Yargıda yapay zeka hamlesi! İş yükünü hafifletecek

Türkiye Adalet Akademisi tarafından gerçekleştirilen Mesleki Uygulama Yarışması Ödül Töreni'nde açıklama yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Yapay zeka artık yargıda kullanılmaya başlayacak. Bu konuda çok önemli adımlar atıyoruz” dedi. Bunun yanı sıra Bozdağ, hakim ile savcı adaylarına seslenerek, mesleğe girdiklerinde alacakları kararların hukuka ve hakka uygun olmasının önemli olduğunu vurguladı.

“Yüce hizmeti sağlamakla görevlendirildik”

Savcıların ve hakimlerin her zaman dürüst, tarafsız, adil olması gerektiğini ifade eden Bozdağ, “Savcı ve hakimler Anayasaya uygun olacak şekilde vicdani kanaatleriyle hakkı belirleyip, gerçek sahiplerine teslim etmekle vazifelidir. Bizim inandıklarımıza göre adaletle hüküm vermek, hem medeniyetimizin hem de yüce Allah'ın bize emridir. Bu Anayasa bize emanettir. Biz yaşantımız süresince bu direktiflere uygun şekilde hareket ederek devletimize, adaletimize, milletimize ve yüce bir değere hizmet sağlamakla görevlendirilmiş kişileriz" diye konuştu.

“Yapay zeka için büyük adımlar atıyoruz”

Bozdağ, yargıda yapay zekanın faaliyet göstermesi için çalışmalar başlatıldığını ifade ederek, "Mevcut durumda yapay zekayı da bu kesimde kullanma hususunda kayda değer bir yol haritası çiziyoruz. Bu hususta bakanlık olarak büyük bir çalışma yürütüyoruz. Ben buradan bir defa daha duyurmak isterim. İlerleyen zaman dilimi içerisinde yapay zekânın yargı alanında savcı ve hâkimlerimize yardımcı olabilmesi için bu hususta, 'Ne tarzda adımlar atabiliriz? Bu teknolojiyi ne şekilde kullanabiliriz ve bunu yasalarımıza ve Anayasaya uygun bir şekilde hakim ile savcılarımızın kullanımına nasıl verebiliriz?' sorularıyla ilgili olarak ciddi büyük bir çalışma başlatıyoruz. Dünya üzerinde gelişen teknolojide geride duran değil, dünyada lider olan olma konusunda çabalıyoruz. Çoğu ülkeden daha hızlı bir şekilde teknolojiyi yargının hizmetine açacağız. Milletimizin isteklerine yanıt veren bir duruma ulaştırma düşüncesinde ise kararlı davrandığımızın bir defa daha altını çizmek isterim” dedi.

Bozdağ’dan istinaf tepkisi: “Büyük bir haksızlık”

Bunun yanı sıra “Davalar istinafa gidiyor, bundan dolayı uzuyor” söylemlerine tepki gösteren Bakan Bozdağ, “İstinaf diye adlandırdığınız aşama yargılamayı uzatmıyor. Hatta bunun yanı sıra yargılamayı kısaltan çok önemli bir fonksiyondur. Elde ettiğimiz verilerle rakamların istinaf durumunun yargılamayı hızlandırdığı da açıkça ortadadır. Tam olarak rakamları öğrenmeden, sonuçlarını bilmeden tutup, 'İlk derece mahkemesi ve temyiz mahkemesi arasında bir de istinafı yerleştirdiler. Bu yüzdenden de işler uzadı’ şeklinde ifadelerde bulunmak, amiyane anlatımla istinafın adalet hizmetlerine ve yargımıza sağladığı desteği fark etmemek, büyük bir haksızlığa sebep olmaktadır" dedi.

Konuşmasının sonrasında ise Bozdağ, İnsan Hakları Hukuku, İdari Yargıda Gerekçeli Karar Yazım, Hukuk Yargılamasında Gerekçeli Karar Yazım ve Ceza Kurgusal Duruşma konularında düzenlenen yarışmalarda derece sahibi olan savcı ile hakim adaylarına ödüllerini takdim etti.

Yorumlar (0)