Yargı sistemi değişiyor... Şüpheliye ceza önerilecek!

"Seri Muhakeme Usulü" adı verilen yeni sisteme göre, suçunu kabul eden kişinin alacağı cezaya yarı oranında indirim yapılabilecek Peki bu sistem hangi suç tipleri için geçerli olacak? Ayrıntılar haberimizde...

GÜNDEM 07.01.2020, 15:01 13.01.2020, 13:14
Yargı sistemi değişiyor... Şüpheliye ceza önerilecek!

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde kurulan Seri Muhakeme Bürosu'ndan sorumlu Başsavcıvekili İhsan Kamil Akçadırcı, yeni uygulamayla ilgili bilgi verdi.

Resmi adı ile "Seri Muhakeme Usulü" denilen yeni sisteme göre, soruşturma savcıları, şüphelilere alması muhtemel cezanın yarısını önerebilecekler. Bu amaçla İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 5 savcının görevli olacağı "Seri Muhakeme Bürosu" kuruldu.

Ceza Muhakemesi Kanunu'na getirilen alternatif bir soruşturma ve kovuşturma usulü olduğunu söyleyen Akçadırcı, "31 Aralık 2019 tarihinde konu ile ilgili Resmi Gazete'de bir yönetmelik yayınlandı. Ondan önce de Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından bir genelge yayınlandığı. Bu genelgede Cumhuriyet başsavcılıkları bünyesinde yeterli kadar Cumhuriyet savcısının görev yapacağı Seri Muhakeme Usulü bürolarının kurulacağından bahsedilmişti. Biz Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı olarak bu büroyu kurduk. Ve Kanun'un yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle de çalışmalarımıza başladık" açıklamasını yaptı.

Hangi suç tiplerini kapsıyor?

Başsavcıvekili Akçadırcı, Seri Muhakeme Usulü Kanunu kapsamına Türk Ceza Kanunu'nda yer alan, "Parada sahtecilik", "Gürültüye sebebiyet verme", "Trafik güvenliğini tehlikeye sokma", "Hakkı olmayan yere tecavüz", "Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması", "Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunmak", "Başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması" gibi suçların da aralarında yer aldığı 13 suç için savcıların şüphelilere alması muhtemel cezanın yarısı oranında bir ceza teklif edebileceğini belirtti.

"Seri yargılama usulü için 3 mahkeme görevlendirildi"

Akçadırcı, "Öncelikle yeterli şüphenin olup olmadığına bakılacak. Şüpheli seri yargılama usulünü kabul etmesinin ardından talepname düzenlenecek. Cezanın alt ve üst hadleri içinde bir ceza belirlenecek ve o cezayı yarı oranında indireceğiz. Bu talepname mahkemeye gönderilecek. Seri yargılama usulü için 3 mahkeme görevlendirildi. Mahkeme, eksikler bulması halinde talepnameyi iade edebilir. Kabul ederse aynı gün şüphelinin mahkemede hazır edilmesi gerekir. Mahkeme aynı gün bu talepname ile ilgili karar vermek zorunda" diye konuştu.

Yorumlar (0)