Yapı denetimde pilot bölge belli oldu: Bakan Kurum açıkladı

Depremlerin sonrasında daha güvenli bir ortam sağlama düşüncesiyle bina denetimlerinin daha etkin biçimde yapılabilmesi için pilot bölge belirlendi. Konu ile ilgili açıklama Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan geldi.

GÜNDEM 18.05.2023, 09:55
Yapı denetimde pilot bölge belli oldu: Bakan Kurum açıkladı

Türkiye, 6 Şubat günü deprem felaketine uyandı. Meydana gelen depremlerin sonrasında kentler enkazlara dönüştü. Depremlerin sonrasında dikkatler olası Marmara depremi için İstanbul'a döndü.

Bu noktada açıklamada bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yapıların kontrollerinin çok daha etkin bir biçimde gerçekleştirilmesi için pilot olarak İstanbul'dan başlayacaklarını ifade etti.

“Daha dirençli bir hale gelecek”

Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden Kampanyası'na dair açıklamalarda bulunan Kurum, bu projenin İstanbul'un güçlü bir duruma sokulması adına oldukça önemli olduğunu ifade etti.

Söz konusu kampanyayı "Yüzyıl'ın dönüşüm projesi" olarak değerlendiren Kurum, “Bu projede milletimizle de el ele yol izleyeceğiz. 'İstanbul Dönüşümü' için başvurularımızın sona ermesiyle beraber inşaat sürecini gerçekleştireceğiz. Evlatlarımıza daha iyi bir İstanbul bırakmak istiyoruz.

Bu çerçevede bütün mevzuatı yeniden ele alıyoruz. 'Ulusal Risk Kalkanı' projesi noktasında bilim insanlarımızla, onların öneri ve görüşleri doğrultusunda da işlemlerimizi sürdürüyoruz” dedi.

“İki havuza ayıracağız”

İletilen talepler çerçevesinde yapı denetim sisteminde büyük bir düzenleme sağlandığına işaret eden Bakan Kurum, “İstanbul’u pilot bölge olarak belirledik. Kentimizi Avrupa ve Anadolu Yakası olacak şekilde 2 ayrı havuza ayırdık. Avrupa ve Anadolu Yakası'nda yapı denetim şirketleri, yer aldıkları merkezlerden başlayarak hizmet sağlayacaklar.

Yani Avrupa Yakası'ndakiler de Avrupa Yakası'ndaki havuzdan, Anadolu Yakası'ndaki yapı denetim firmaları Anadolu Yakası'ndaki havuzdan, kura sistemi üzerinden, vatandaşlara denetim hizmetinde bulunacak.

Bu şekilde inşaatlarına daha etkin, daha yakın şantiyelere giderek, şantiyelerde süreçleri izleme imkanını da elde etmiş olacağız. İnşallah ilerleyen haftalarda bu uygulamayı faaliyete sokacağız” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)