Yabancı firma “Burada yok” diyerek kuyuyu kapattı! O ilde petrol bulundu

Adana'nın Ceyhan ilçesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na bağlı olan “Çukurova 1 ve Çukurova 2” isimli inceleme sahasında yüksek kalitede petrol bulundu. Araştırma yapan yabancı firmanın daha öncesinde “Burada petrol yok” dediği ve kuyuyu kapattığı ortaya çıktı.

GÜNDEM 23.06.2022, 17:45 23.06.2022, 17:56
Yabancı firma “Burada yok” diyerek kuyuyu kapattı! O ilde petrol bulundu

Adana'nın Ceyhan ilçesine bağlı Soysalı Mahallesi'nde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) bağlı “Çukurova 1 ve Çukurova 2” isimli inceleme sahasında 2 senedir devam eden çalışmalar sonucu petrol bulundu. Petrolün gerçekleştirilen araştırmalar sonrasında yüksek kalitede olduğu belirlenirken, alanda geniş çalışma başlatıldı.

Farklı kuyular da açıldı

Petrol kuyularının olduğu yollarda ve bölgelerde araştırmalar son hızla sürdürülürken 'Mud-Pit' havuzunun da kurulduğu tespit edildi.

Yabancı araştırmacılar petrol yok diyerek kapattı

Diğer bir taraftan 1960’lı senelerde yabancı firmaların sahada araştırma gerçekleştirdiği ve 'Burada petrol yok' diyerek kuyularının üzerini kapattığı belirlendi. 1998 yılında yaşanan Ceyhan Depremi'nden sonra ise yine aynı bölgede inceleme yapıldı. Bu defa bin 500 metre derinliğe inildiği yeniden 'Burada petrol yok' denildiği ve kuyunun kapatıldığı iddia edildi.

Yüksek kalitede petrol bulundu

Son 2 sene içerisinde sahada Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın gerçekleştirdiği araştırmalarda bin 350 metrede petrol bulduğu belirtildi. “Çukurova 1” isimli araştırma bölgesinden çıkartılan petrolün yüksek kalitede olduğu ve bunun üzerine diğer kuyuların da açıldığı belirlendi.

“Türkiye için çok olumlu bir olay”

Doğduğundan beri bu köyde hayatını sürdüren 66 yaşındaki İsa Sezgin, "1998 senesinde mısır sulaması yapıyorken, suyun içinden siyah bir sıvının çıktığı ve bununda mısıra zarar verdiği fark edildi. Bu durumun üzerine tarla sahibi bulduğu maddeyi yetkililere götürüyor ve petrol olduğu tespit ediliyor. Şu anda 2 adet kuyu var ve ikisinden de verim alınıyor. Bu bölgeden günlük 2-3 tanker petrol gidiyor. Bu ülke için çok olumlu bir olay. Buralardan petrolün çıkması faydalı olacaktır" diye konuştu.

"Kesinlikle burada petrol var"

Bölgede 14 kuyu daha açılacağını öğrendiğini dile getiren Sezgin, "Bu alana tırlarla malzemeler geliyor. Demek oluyor ki büyük bir şeyler olacak. 1967 senesinde ben daha çocukken buraya yabancı firmalardan insanlar gelmişti. 20-30 metrelik bir kuyu açıp, 'Burada hiçbir şey yok' dediler ve çekip gittiler. Fakat en sonunda yine içimizden birileri gelip buldu bu petrolü. Kesinlikle bu bölgede petrol var. Yabancı firmalar buradan bize para kazandırmazdı. Buradan çıkan petrol Türkiye'nin kalkınması ve para sahiplerinin elini çekmesi anlamına geliyor. Sen ne zaman muhtaç olursan yabancılar da gelir burada parasına para katar. Sende yarı aç, yarı tok olduğunla kalırsın" şeklinde ifade etti.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez haberi duyurmuştu

Diğer bir taraftan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez kısa bir süre önce bir basına, "Adana'da petrol keşfini yakın zamanlarda duyuracağız" ifadesinde bulunmuştu.

TPAO’ya 5 yıl için izin verildi

Bunun yanı sıra geçtiğimiz nisan ayında TPAO'ya, Adana'da 15 bin 398 hektar yüz ölçümüne sahip alan için 5 sene süreyle petrol arama ruhsatı verilmişti.

Yorumlar (0)