Wikipedia savunması için ek süre

AİHM'in 3 yıla yakın bir zamandır devam eden Wikipedia'ya erişim yasağıyla ilgili savunma yapmasını istediği Türkiye, savunma için mahkemeden 6 haftalık ek süre istedi. Mahkeme Türkiye'nin ek süre talebini kabul etti.

GÜNDEM 29.10.2019, 13:13
Wikipedia savunması için ek süre

Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi olan Wikipedia'ya erişimin engellenmesiyle ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye'den savunma istemişti. AİHM, Türkiye'nin talebi üzerine savunma için ek süre verildiğini duyurdu.

AİHM'nin 2 Temmuz'da gerçekleşen duruşmasında Türkiye'ye savunma yapması için 24 Ekim'e kadar süre tanınmıştı.

Ek süre 6 hafta

DW Türkçe'den Barış Kaygusuz'un AİHM'nin basın ofisinden aldığı bilgiye göre, erişim engelinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) uygun olduğunun kanıtlanması için Türkiye'den istenen savunmanın verilmesi için Türkiye 6 hafta ek süre istedi. Mahkeme, Ankara'dan gelen 6 haftalık ek süre talebini kabul etti.

Wikipedia'nın bağlı olduğu Wikimedia Vakfı, Nisan 2019'da Wikipedia'nın tümüne yönelik erişim yasağının ifade özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle AİHM'ye başvurmuştu. Davanın 2 Temmuz'da görülen ilk duruşmasında mahkeme, Türkiye hükümetine 24 Ekim'e kadar cevaplanmak üzere yedi soru sormuştu.

AİHM'nin Ankara'ya yönelttiği sorular arasında, 2015'te çıkarılan ve kamuoyunda "İnternet Yasası" olarak bilinen 5651 sayılı kanunda yer alan "erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi" maddesinin AİHS ile uyumlu olup olmadığı ve mevcut yasa çerçevesinde bir internet sitesinin tamamen engellenmesinden başka önlemler alınıp alınmayacağı soruları da yer alıyor.

Yorumlar (0)