Washington Post: Çaresizlerin tek savunucusu Türkiye

Amerika'nın önde gelen gazetelerinden Washington Post gazetesi, Batılı hükümetlerin Suriye’deki iç savaş konusunda birşey yapmadığını ve ülkede savaşın trajik bir felakete gittiğini vurgulayarak, "Suriyeli çaresiz insanların tek savunucusunun Türkiye olduğunu" kaydetti.

GÜNDEM 27.02.2020, 07:27
Washington Post: Çaresizlerin tek savunucusu Türkiye

Amerikan Washington Post gazetesinin bugünkü başyazısında Suriye'nin İdlib kentindeki insani kriz ele alındı. Batılı hükümetlerin sonu gelecek gibi görünmeyen Suriye iç savaşından bıktığı aktarılan yazıda, kendi iç gündemlerindeki kutuplaşmalardan dolayı batının dikkatlerini Suriye üzerinden çektiği kaydedildi.

BM'ye (Birleşmiş Milletler) göre 2019 yılının Aralık ayından bu tarafa İdlib vilayetinde 500 bini çocuk 900 bin mültecinin Beşşar Esed rejimi ve Rus saldırılarından kaçarak Türkiye sınırına sığındığının altı çizilen yazıda, mültecilerin sınır bölgesinde soğuk hava şartlarında sığınacak yer bulamadıkları da  kaydedildi.

Rusya ve Beşşar Esed rejiminin muhaliflerin elindeki bölgeleri almak için sivillerin kaçmasını sağlayacak şekilde hava saldırıları gerçekleştirdiği vurgulanan başyazıda şu ifadeler kullanıldı:

"Oradaki çaresiz insanların tek savunucusu son haftalarda bölgeye binlerce asker, tank ve top yığınağı yapan Türkiye’dir. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu hafta sonuna kadar çekilmediği takdirde, Beşşar Esed rejimine karşı saldırı başlatacağı tehdidinde bulundu."

Türkiye ile Rusya arasındaki görüşmelerin dün Ankara'da başladığı anımsatılan başyazıda, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İdlib şehir merkezini de içine alan 20 kilometre derinliğinde bir güvenli bölge oluşturmak istediği ifade edildi.

Rusya’nın güvenli bölge teklifini kabul edebileceği belirtilen başyazıda, "Beşşar Esed rejiminin ise insan kaybı konusunda bedeli ne olursa olsun tüm İdlib’i almak istediği" yorumu yapıldı.

Washington Post gazetesinin başyazısında, Rusya’nın Beşşar Esed’i kontrol etme konusundaki sözünü tutmadığının altı çizilerek, "Bu yüzden Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e saldırıları durdurması, ateşkesi sağlaması ve insani yardımın İdlib kentine erişmesini sağlamak için acilen somut baskılar yapması gerekir." çağrısın da bulundu.

Yorumlar (0)