Vladimir Zelenskiy: Ukrayna’nın komedyenlikten başkanlığa yükselen lideri kimdir?

Son dönemde Rusya’nın Ukrayna’nın Donbas bölgesine askeri operasyon düzenlemesi ile sık sık kameraların karşısına çıkan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin oldukça ilginç bir kariyeri bulunuyor. Üniversite hayatına hukuk bölümünde başlayıp daha sonra komedyen olarak Ukrayna Devlet Başkanlığı’na yükselen Zelenskiy’nin enteresan kariyer hikayesi haberin ayrıntısında yer alıyor

GÜNDEM 27.02.2022, 14:27 27.02.2022, 14:55
Vladimir Zelenskiy: Ukrayna’nın komedyenlikten başkanlığa yükselen lideri kimdir?

Son dönemde Rusya’nın Ukrayna’nın Donbas bölgesine askeri müdahalelerde bulunması ile sık sık açıklama yaparak gündeme gelen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy kim olduğu oldukça merak ediliyor. Zira Zelenskiy’nin başkanlığa giden yolculuğu oldukça ilginç bir hikayeye sahip. Vladimir Zelenskiy’nin kim olduğunu ve başkanlığa giden süreçte neler yaşadığını sizler için araştırdık.

Vladimir Zelenskiy kimdir?

Vladimir Zelenskiy 25 Ocak 1978 tarihinde Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin Kryvyi Rih kentinde dünyaya geldi. Ailesi Yahudi olan Zelenskiy’nin babası Kryvyi Rih Ekonomi Enstitüsü’nde ekonomi profesörlüğü yapıyordu. Annesi ise bir mühendisti. Küçük yaşta iyi bir eğitim alan Zelenskiy İngilizcesini de oldukça küçük yaşlarda geliştirmişti. Lise hayatına başlamadan önce babasının işi nedeniyle Moğolistan’a yerleşmek zorunda kalan Zelenskiy ailesi 4 yıl boyunca bu bölgede yaşadı. Bu sürecinden ardından Zelenskiy doğduğu şehre geri dönme fırsatı buldu. Kiev Ulusal Ekonomi Üniversitesi’ni kazandıktan sonra Kryvyi Rih kampüsünde hukuk eğitimi aldı.

Komedyenlik hayatına girişi

Zelenskiy hukuk okumasına rağmen iki ay boyunca gerçekleştirdiği staj eğitimi dışında bu mesleği hiç yapmadı. Kariyerini bambaşka bir yolda çizdi zira hayallerini süsleyen asıl meslek hukuk değil komedyenlikti. Zelenskiy oldukça genç bir yaşta bir komedi grubuna katıldı. Neşeli ve yetenekliler kulübünde komedyenlik kariyerine başlayan Zelenskiy Sovyetler Birliği’nden itibaren günümüze kadar yaşanan süreçte yaşananları referans alarak sorunlara güldürücü ve komik cevaplar aramaya çalıştı. Ancak Zelenskiy’nin asıl şöhreti Kvartal 95 grubu ile gerçekleşti. Bu grupla birlikte yarışmalara katılıp özel gösteriler düzenledi. Burada siyasette ve gündemde yer alan konulara ilişkin eleştiri ve komedi şovları çeken Zelenskiy kendini milyonlarca insana sevdirmeyi başarmıştı.

2015 yılında rol aldığı dizide başkan oldu

Kısa sürede ünlü birine dönüşen Zelenskiy Rusya ve Ukrayna’da çekilen birçok dizi ve filmde görev aldı. Ancak bu yapımlardan birisi oldukça dikkat çekiciydi. Zelenskiy 2015 yılında çekilen ve adı Halkın Hizmetkarı olan bir dizide rol aldı. Dizide Vasiliy Goloborodko adında bir tarih öğretmeni olan Zelenskiy yolsuzlukla mücadele etmek için bir video çekmişti ve bu video halk arasında oldukça yayılmıştı. Dizinin hikayesine göre sıradan bir tarih öğretmeni olan Zelenskiy kısa süre içinde bir halk kahramanına dönüşerek Ukrayna Devlet Başkanlığı’na yükseliyordu.

Siyasete ilk adım

Zelenskiy bu dizide aldığı rolden sonra 3 yıl boyunca bir düşünce sürecine girdi. Dizide aldığı rolde Ukrayna Devlet Başkanlığı’na yükselmesi Zelenskiy’nin hayatını tamamen değiştirip başka amaçlara yönelmesine neden olmuştu. Zelenskiy 31 Mart 2018 tarihinde bu diziden esinlenerek Halkın Hizmetkarı adında bir parti kurdu. Böylelikle ilk başta hukuk okuyan sonra kariyerine komedyenlik sektöründe devam etmek isteyen Zelenskiy siyaset sahnesine ilk adımını atmış oldu. Partisini kurmasından kısa süre sonra devlet başkanlığı için aday olduğunu açıkladı. 31 Aralık 2018 tarihinden itibaren de bu amacı gerçekleştirmek üzere bir kampanya sürecine girdi.

Ukrayna’nın 6. Cumhurbaşkanı oldu

Zelenskiy başkanlığa aday olduktan sonra siyaset arenasına girmesinden tam bir yıl sonra 31 Mart 2019 tarihinde yapılan başkanlık seçimlerinde 39 adayın olduğu seçimde bir önceki Ukrayna Devlet Başkanı olan Petro Poreşenko ile en çok oy alan iki isimden biri oldu. Seçim oldukça zorlu şartlar altında gerçekleştirildi zira Ukrayna’nın 2014 yılından beri Rusya ile yaşadığı Kırım sorunu ve Donbas bölgesinde bazı bölgelerin işgali nedeniyle halkın yüzde 12’si seçime katılamadı. Zelenskiy bu şartlar altında Poreşenko ile en çok oy alan iki adaydan biri olmasına rağmen iki adayda salt çoğunluğu sağlayamadı ve 21 Nisan 2019 tarihinde ikinci bir tur düzenlendi. Bu turda Zelenskiy ile Poreşenko yarıştı. Ancak Zelenskiy ezici bir üstünlükle oyların yüzde 73,23’ünü alarak Ukrayna Devlet Başkanı seçildi. Böylelikle Zelenskiy Ukrayna’nın 6. Cumhurbaşkanı olarak tarihe geçmişti.

Dizideki rolü seçimleri etkiledi

Zelenskiy’nin bu kadar ezici bir üstünlükle başkanlığa seçilmesinde 2015 yılında rol aldığı dizinin de etkisi oldukça fazla oldu. Zelenskiy yaptığı açıklamalarda bunu kendisi de kabul ediyor. Nitekim verdiği bir röportajda canlandırdığı karakterle farklı kişiler olduğunu ama bu karakter ile aynı ahlaki değerlere sahip olduğunu açıklamıştı. Zelesnkiy bunun yanı sıra sadece bir dönem başkanlık yapacağını ve yeni seçimlerde aday olmayacağını açıklamıştı.

Euromaidan hareketinde sık sık gündeme gelmişti

21 Aralık 2013 tarihinde Ukrayna Devleti Avrupa Birliği Ortaklık Anlaşması’nı imzalamayı reddetmişti. Bu olayın ardından Euromaidan olarak da bilinen protesto gösterileri başlamıştı. Vladimir Zelenskiy ayrıca bu Euromaidan hareketini ve protestolarını desteklemesi ile de biliniyor. Ukrayna Devlet Başkanı ayrıca Donbas bölgesindeki savaş süresince de Ukrayna ordusunun yanında olduğunu vurgulamaya çalıştı. Zelenskiy Perşembe günü Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyon kararı sonrasında da sık sık kameraların karşısına geçerek Batı dünyasından savaşın sona ermesi için yardım isteklerinde bulunurken halkına da destek vermeye çalışıyor. Zelenskiy son günlerde yaptığı açıklamalarda ayrıca kimseye hiçbir şey vermeyeceklerini belirterek Ukrayna’nın savaş yolunu seçmediğini de belirtmişti.

Şu anda Ukrayna’daki hareketlilik devam ediyor. Ukrayna ile birlikte Zelesnkiy de kritik bir eşikte bulunuyor zira 44 yaşında olan Ukrayna Devlet Başkanı şu anda hayatının en zor görevini yerine getirmeye çalışıyor. Zelenskiy’nin Ukrayna ve dünya tarihine nasıl geçeceğini ise zaman gösterecek.

Yorumlar (0)