Vize dolandırıcıları için 7 bin 902 yıl hapis istendi

Yurt dışı seyahat için vize almak isteyenleri dolandıran suç örgütü yöneticisi ve üyesi 94 şüpheliden 10'u hakkında, 7 bin 902 yıla kadar hapis cezası istendi.

GÜNDEM 25.08.2019, 13:23
Vize dolandırıcıları için 7 bin 902 yıl hapis istendi

Vize dolandırıcılarına yönelik Ankara Cumhuriyet Savcısı İrfan Nuri Akdeniz tarafından sürdürülen soruşturma tamamlandı ve 94 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.

Ankara Cumhuriyet Savcısı İrfan Nuri Akdeniz tarafından hazırlanan iddianameye göre, Ankara merkezli faaliyet gösteren şüphelilerin, 791 ayrı olayda toplamda bin 128 kişiyi benzer yöntemler kullanarak dolandırdıkları ve 3 milyon 700 bin liradan fazla kazanç sağladıkları tespit edildi.

Suç örgütü elebaşının Muhammed Fatih T. olduğu, şüpheliler arasında yer alan 9 kişinin de örgütte yönetici vasfında bulunduğu belirlendi.

Örgüt nasıl bir yöntem kullanıyor?

Dolandırıcılık suçu örgütü üyeleri, vize işlemlerinde yetkili firmalarınkine benzer internet siteleri açtılar ve bu sitenin internet arama motorlarında ilk sıralarda yer almasını sağlamak için günlük 50 bin liraya kadar reklam parası ödediler.

Bu şekilde vize almak isteyen vatandaşlar, internet üzerinden arama yaptığında çoğunlukla örgüte ait siteye yönlendirilmesi sağlandı. Dolandırıcılar, inandırıcılığı arttırmak için de vize işlemlerini yasal çerçevede yapan firmalar ile bağlantılı olduklarına dair sahte sertifikalar hazırlayarak sitelerinde yayınladılar.

Söz konusu sahte sitede, kurumsal bir firma imajı oluşturmak için verilen çağrı merkezi numaraları aracılığıyla, mağdurların kendilerine ulaşması sağlanıyordu. Çağrı merkezinin aranması üzerine dolandırıcılar, dolandırma eylemlerine başlıyordu.

Şüpheliler, çağrı merkezi aracılığıyla iletişime geçenlerden ilk olarak kimlik bilgilerini istiyor, ardından hizmet bedeli adı altında 10-15 dakika içinde para yatırılmasını talep ediyorlardı. Aksi halde vize işleminin iptal edileceği belirtiliyordu.

Bu şekilde örgüte ait banka hesaplarına para yatırılmasını sağlayan dolandırıcılar, mağdurları vize istenen ülke temsilciliğine davet ediyor, istenilen yere giden mağdurlar da dolandırıldıklarını o zaman anlıyorlardı.

Yabancıları bile dolandırmışlar

Vize dolandırıcılarının, deşifre olan telefon numaralarını ve internet sitelerini de belirli aralıklarla değiştirerek eylemlerine devam ettikleri tespit edildi.

Ankara Cumhuriyet Savcısı İrfan Nuri Akdeniz tarafından hazırlanan iddianamede, örgüt üyelerinin hedefinde sadece yurt dışına çıkmak isteyen Türk vatandaşlarının değil aynı zamanda yurt dışından Türkiye'ye gelerek oturma izni almak isteyen yabancıların da bulunduğu belirtildi.

İşte istenen cezalar!

Vize dolandırıcılığı yaptığı tespit edilen 94 şüpheliden, aralarında örgüt elebaşı Muhammed Fatih T'nin de bulunduğu 10'u hakkında, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme" suçundan 6'şar yıl, örgütün bütün eylemlerinden sorumlu tutularak, mağdur sayısı olan bin 128 "nitelikli dolandırıcılık" suçundan 7 bin 896 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Bu 10 şüpheliye toplamda 7 bin 902 yıl hapis cezası verilmesi istendi.

Ayrıca örgüt lideri Muhammed Fatih T'den, dolandırıcılıktan elde ettiği tespit edilen 3 milyon 700 bin liradan fazla haksız kazancın müsaderesi istendi.

Ankara Cumhuriyet Savcısı İrfan Nuri Akdeniz tarafından hazırlanan iddianamede "örgüt üyesi" olduğu belirtilen 84 kişi hakkında ise "Suç işlemek amacıyla örgüte üye olmak" suçundan 3 yıla kadar hapis ve katıldıkları her bir dolandırıcılık eylemi için 7'şer yıla kadar hapis cezası istendi. 

Yorumlar (0)