Vekillerin hiçbiri sınavda başarılı olamadı!

200 milletvekili, Adalet Bakanlığı tarafından açılan arabuluculuk sınavına girdi ancak hiçbiri 91 barajını geçmeyi başaramadı. Vekiller, barajı yüksek bulduklarını bildirdi. 

GÜNDEM 11.12.2019, 09:03
Vekillerin hiçbiri sınavda başarılı olamadı!

200 milletvekili, Adalet Bakanlığı tarafından iki hafta önce açılan arabuluculuk sınavına girdi. Haftalardır sınava çalışan milletvekilleri, belirlenen barajı aşamadı. Milletvekilleri, yüksek barajı tek bir kişinin bile arabulucu olamamasına gerekçe olarak gösterdi. Aralarında AK Parti Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz’un da yer aldığı bütün milletvekilleri 91 barajını geçemeyerek elendi. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) hukukçuların bazı davalarda arabulucu olmalarına imkân tanıyan düzenlemenin yasalaşmasının ardından 2.5 sene önce ilk sınav gerçekleştirilmiş ve barajın 70 olması dolayısıyla birçok eski vekil arabulucu olmayı başarmıştı.  Eski bakan Bülent Arınç, sınavdan 86 puan aldığını duyurmuş, bunun üzerine Ankara Hamamönü'nde arabuluculuk ofisi açmıştı.

Sınav için kursa gittiler

Arabuluculuk sınavı bu sene yeniden açıldı. İki hafta önce gerçekleştirilen sınava tüm partilerden yaklaşık 200 milletvekili girdi. Milletvekillerinin aylardır ellerinde hukuk kitaplarıyla sınav için hazırlık yaptığı, bazılarının ise özel olarak kursa gittiği bildirildi. 

Arabuluculuk sınavının sonuçları önceki gün duyuruldu. 100 puan üzerinden yapılan sınavda barajın 91 olarak belirlenmesi nedeniyle milletvekilleri taban puanın altında kaldı. 30 bin kişinin girdiği sınavda 6 bin 271 kişi arabulucu olmayı başarabildi. Sınavda değerlendirmenin en yüksek puan alandan aşağı doğru yapılacağı ifade edilmişti. Çoğunluğu genç olan hukukçuların yüksek puan alması sebebiyle milletvekilleri sıralamaya girmeyi başaramadı. 

Kim kaç puan aldı?

AK Parti Milletvekili Ramazan Can'ın, 90 puan ile en yüksek sonucu alan kişi olduğu kaydedildi ancak barajı kıl payı kaçırdı. AK Partili Recep Özel’in 88, Yılmaz Tunç’un 89, CHP’li Mahmut Tanal’ın da 74 puan aldığı ifade edildi.  AK Parti Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz'un da sınava giren ve barajı geçemeyen kişiler arasında yer aldığı bildirildi. Adalet Bakanlığının arabuluculuk konusunda çalışan daire başkanlığından sınava giren bürokratların da düşük puan aldıkları kaydedildi. Öte yandan, AK Parti Milletvekilli Ali İhsan Yavuz’un 74, Ahmet Aydın’ın 69, Orhan Kırcalı’nın da 89 puan aldığı belirtildi. 

"Başarılı olduk ama sıralamaya giremedik"

Arabuluculuk sınavından 91 barajına takılan AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, sınavın 100 soru üzerinden yapıldığını ve daha çok arabuluculuk mevzuatından sorular çıktığını ifade etti. 

Bazı sorularda itilaf olduğunu aktaran Can, "Ben 90 puan aldım. Aslında yüksek bir not. Ancak bu yıl, geçen seferki gibi 70 puanı geçen herkes arabulucu olabileceğine dair sistem uygulanmadı. Bu kez en yüksek alandan, aşağı doğru sıralama yapıldı. Sistem değişikliği nedeniyle benim ve arkadaşlarımın aldığı puan yetmedi. Genç hukukçuların bilgileri daha taze, olabilir. Ama biz de milletvekilleri olarak deneyim sahibiyiz." açıklamasında bulundu.

Can, işlerinin yoğun olması nedeniyle yeterince çalışma fırsatlarının olmadığını belirterek, "Olsaydı, daha yüksek puan alabilirdik. Aslında başarılı olduk ama sıralamaya giremedik. Biz sistem değişikliğinden etkilendik." ifadelerini kullandı.
 

Yorumlar (0)