Van Gölü alarm veriyor!

Van Gölü’ndeki kuraklık korkunç düzeylere geldi. Uzmanlar ısınmadan kaynaklı kuraklığın kötü senaryoda çok daha olumsuz bir yere ilerleyebileceğinin beklendiğini kaydetti.

GÜNDEM 01.07.2021, 15:37 02.07.2021, 12:05
Van Gölü alarm veriyor!

Amerika Birleşik Devletleri Havacılık ve Uzay Ajansı düzenlemiş olduğu fotoğraf yarışmasında adını duyuran en büyük sodalı gölü olan Van Gölü’nde su düzeyinin küresel iklim değişiminin bir sonucu olarak yağışların çok az olması ve buharlaşmanın yüksek olmasında dolayı gerileme meydana geldi.

Özellikle Van Gölü’nü besleyen önemli akarsuların yer aldığı doğu kısmında yağışın düşmemesi ve düşmüş olan yağışın da buharlaşmasının havzaya olumsuz yönde katkısı oldu. Buharlaşmanın arttığı ve yağışın azaldığı Van Gölü Havzası’nda kimi göller tamamen kurudu, kimi göllerde ise bu oran yüzde 80 düzeyine kadar geriledi.

Kuraklıktan Van Gölü de nasibini aldı

Dünyadaki en büyük sodalı göl olan Van Gölü de kuraklıktan nasibini almaya başladı. Gölün kimi kıyı bölgelerinde sular çekilirken ortaya kurak alanlar ve batık tekneler çıktı. Yaşanmış olan buharlaşmanın yağışlara göre 4 kat daha artış göstermesi bilim insanlarını endişelendirdi.

“Isınmada ciddi bir artış söz konusu”

Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Alaeddinoğlu, Van Gölü Havzası’nın kapalı bir havza olduğunu hatırlattı. Dışarıdan kapalı havzalara su aktarımının zor olduğunu ve bundan dolayı kendisine göre bir yönetim modeli olması gerektiğini söyleyen Alaeddinoğlu, “Van Gölü Havzası’na yağışın düşmüş olduğu bölümler, batı, güney ve kısmen de kuzey kesimlerdir. Oysa havzanın önemli bir parçasını oluşturan doğuda yer alan alan yağışın en az düzeyde düştüğü kesimdir.

Sulak alanların ve mevcut göllerin önemli bir kısmı da doğu alanındadır. Öte yandan gölü besleyen akarsular da bu alanda bulunmaktadır. Şehrin ekili alanların sulamasını ve içme suyunu sağlayan akarsuların mühim bir bölümü hep doğudadır. Bundan dolayı bu alanda yağış zaten azdı. Yeni dönemle birlikte giderek bu yağış azalmaya başladı. Ciddi bir artış var ısınmada. Bu durum yalnızca Van Gölü Havzası’na özgü değil, ülkemizin ve dünyanın tamamında yaşanan bir durumdur. Sıcaklıklardaki artıştan Van Gölü Havzası da olumsuz bir şekilde etkileniyor.” dedi.

“Bu süreç iyiye doğru gitmeyecek”

Alaeddinoğlu, havzaya düşen yağışların önemli bir kısmının buharlaştığını söyleyerek, “Isınmadaki bu artış beraberindeki en büyük problem olarak gördüğümüz buharlaşmayı beraberinde getiriyor. Buharlaşma düşen yağışın 4 katından da fazladır. Düşmüş olan yağışların büyük bir bölümü buharlaşıyor. Birçok gölümüzün bu süreçte koruduğuna şahitlik ettik.

Kimi göllerimizde seviyelerin yüzde 70-80 oranından azaldığına şahitlik ediyoruz. Bu süreç gelecekteki yıllar düşünüldüğü zaman iyiye doğru gitmeyecek. Dünyada halihazırdaki küresel ısınma ve bunun neticesindeki değişkenler bizlere sürecin daha da kötüye gideceğini gösteriyor.” dedi.

Yorumlar (0)