Van depreminde tüm ailesini kaybeden acılı babadan kerpiçli ev uyarısı

Bundan 10 sene önce Van’da meydana gelen 7.2’lik depremde eşi ile birlikte 3 çocuğunu kaybeden Murat Yürük, ülke genelinde tüm vatandaşlara çağrıda bulunarak kerpiçli evlerde yaşamamalarını, deprem anında bu tip evlerin iki saniye bile dayanamadığını söyleyerek uyardı.

GÜNDEM 22.10.2021, 17:18 24.10.2021, 09:31
Van depreminde tüm ailesini kaybeden acılı babadan kerpiçli ev uyarısı

23 Ekim 2011’de Van’da yaşanan deprem felaketinin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen acılar bugünkü gibi taze. Tam 604 vatandaşımızın hayattan kopmasına, binlerce binanın da ağır hasar görmesine neden olan depremin izleri Van’da yaşayanların kalplerinden hala silinmedi.

Van’ın Tuşba ilçesinde bağlı Dağönü Mahallesi’nde depreme eşi ve 3 çocuğunu kurban veren, 16 yaşındaki kızı ile hayata tutunan Murat Yürük, hala ailesini dün kaybetmiş gibi acısını yaşamaya devam ediyor. Ailesinin olduğu mezarlığa giderek her gün duasını okuyor.  

“Mahallemiz yok oldu”

Murat Yürük, o gün kızıyla birlikte bahçede çalışmaktayken deprem nedeniyle yıkılan evlerinin altında eşi ve 3 çocuğunun kaldığını anlattı. Yürük “Mahallemiz depremden sonra resmen yok oldu. Bunları unutmam asla mümkün değil. Depremin ardından enkazlar kaldırıldıktan sonra yeni sağlam evler yapıldı. Ben çalışıyorum, kızım da okuyor. Birlikte yaşayıp gidiyoruz” açıklamasını yaptı.  

“Kerpiç evlerde oturmayın”

Van’da deprem faylarının hala aktif olmasından dolayı yaşanan artçı depremlerin kendisini her zaman korkuttuğunu ifade eden Yürük, “Sürekli artçı depremler meydana geliyor. Evimiz sallanınca dışarı çıkıyoruz ama sonra sağlam olmasına rağmen girmeye korkuyoruz. Ben vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum buradan. Sakın kerpiçli evlerde yaşamlarınızı sürdürmeyin. Bu evler iki saniyede yok oluyor. Ben bunu gördüm, yaşadım. 5 kuruştan kaçacağız diye böyle evler yapmasınlar. Sonra can kayıpları artabiliyor” dedi.

Japon gönüllü kalplere kazındı

Öte yandan Japonya’dan Van’a depremzedelere yardım etmek için gelen ancak 9 Kasım 2911’deki depremde kaldığı otelin yıkılmasıyla ölen yardım gönüllüsü Atsushi Miyazaki’nin kendilerine çok yardımcı olduğunu ve onu asla unutmayacaklarını da sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)