Van'da çığ: Ölü sayısı yükseliyor!

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, çığ felaketine ilişkin yaptığı açıklamada, "5 vatandaşımız vefat etti, 2 kişi daha çığ altında olabilir." dedi.

GÜNDEM 05.02.2020, 07:16 05.02.2020, 10:11
Van'da çığ: Ölü sayısı yükseliyor!

Dün saat 17.00 sularında Van- Bahçesaray karayolu üzerinde çığ felaketi yaşandı. İş makinesi operatörü Bahattin Karagülle, Bahçesaray'a 25 kilometre uzaklıkta bulunan 3 bin rakımlı Karabet geçidinde yol açma çalışmaları için küreme yaparken çığ düştü.

Bu nedenle iş makinesi kısmen kar altında kalırken, arkasındaki minibüs ise yamaçtan kopan tonlarca kar kütlesi ile beraber yaklaşık 40 metre yükseklikten devrilerek karların altında görünmez hale geldi. 

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, "Şu anda vefat eden 5 vatandaşımız, operatörle birlikte sağ kurtarılan 7 yaralımız var. 2 kişinin daha çığ altında olabileceğini değerlendiriyoruz. Bölgede çalışmalar sürüyor." diye konuştu.

Ölü ve yaralıların kimlikleri açıklandı

Minibüste bulunan Sadık Türkeş, Nezih Turan, Fethi Turan, Adalet Turan, Veysel Atlan, Mehmet Yaralı ve Emin Takmaz ile kepçe operatörü Bahattin Karagülle yaralı olarak kurtuldu. 

Çığ felaketinde yaşamını yitirenlerin isimleri ise Muhteber Alav, Saadet Tosun, Narıç Turan ve Kenan Turan olarak açıklandı. Yaralılardan Emirhan Kaymaz da hastanede hayatını kaybetti. 

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde üzerine çığ düşen minibüsten yaralı olarak kurtarılanları tedavi gördükleri Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi ile SBÜ Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ziyaret etti. 

Hastane yetkililerinden ve doktorlardan yaralıların durumu hakkında bilgi alan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, saat 17.00 sıralarında Van'dan Bahçesaray'a giden yolcu minibüsünün Karabet Tüneline 4 kilometre mesafede bir iş makinasıyla birlikte çığ altında kaldığını hatırlattı.

İhbarın yapılması üzerine 122 AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı), UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi), 112 Acil Servis, 110 İtfaiye, karayolları ve büyükşehir belediyesi ekiplerinin olay yerine gönderildiğini ifade eden Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez şu açıklamada bulundu:

"Kurtarma çalışmalarında ilk etapta operatör kurtarıldı hastaneye kaldırıldı. Ardından bir süre minibüs arandı ve yeri tespit edildi. 5 kişi sağ kurtarıldı, sonra 4 vatandaşımızın cansız bedenine ulaşıldı. Daha sonraki çalışmalarda 2 vatandaşımız daha yaralı kurtarıldı ancak biri müdahalelere rağmen olay yerinde hayatını kaybetti. Şu anda 5 vatandaşımız vefat etti, operatörle birlikte sağ kurtarılan 7 yaralımız var. 2 kişinin daha çığ altında olabileceğini değerlendiriyoruz. Bölgede çalışmalar devam ediyor."

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, olay yerinde kar ve tipinin etkisini devam ettirdiğini belirterek, çığın ardından yağan karın tekrar çığ tehlikesi oluşturduğunun altını çizdi.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, ekiplerin çalışılabilen son ana kadar çalışacağını kaydederek, "Yeterli ekip ve ekipmanımız var. İnşallah çığın altında olduğu değerlendirilen 2 kişiye de kısa zamanda ulaşılır. Vefat eden vatandaşlarımızın ailelerine başsağlığı diliyoruz. Yaralılarımıza gerekli müdahaleler yapıldı. Hayati tehlikesi olan şu anda bulunmuyor." şeklinde konuştu. 

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez'e, ziyareti sırasında Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Bahçesaray Belediye Başkanı Meki Arvas, İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Sebahattin Çelik eşlik etti.

Yorumlar (0)